pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Barjani na Zasavski Sveti gori
sreda, 18.4.2018
         

Da bi se izognili napovedanemu dežju, sta nas vodnika Sonja in Frenk 10. 4. 2018 namesto na Rožnik popeljala na Zasavsko Sveto goro. Pa čisto brez dežnikov tudi tukaj ni šlo.

Pred fosilno obalo.

Pohod smo pričeli v Vačah. Najprej smo obiskali fosilno morsko obalo, osem metrov dolgo steno, zaščiteno s streho. Stena je iz jurskega apnenca izpred 110 milijonov let. V njej so luknje, ki so jih izvrtali morski datlji (prstaci), ostro oko pa lahko opazi tudi ohranjene fosilne školjčne lupine ostrig, velike pokrovače ... Samo morja že dooolgo ni več.

V vasi Klenik smo si ogledali kopijo Vaške situle.

Z obale smo krenili proti vasi Klenik, kjer stoji povečana kopija Vaške situle, ki je bila tu odkrita. Izvirnik je shranjen v Narodnem muzeju Slovenije. Na situli so upodobljeni prizori iz življenja višjih družbenih slojev v 5. in 6. stoletju pr. n. št.. Seveda situla ni edina izkopanina, ki je bila tu najdena. Arheološka najdišča obsegajo naselbino in več grobišč – gomil z grobovi. Prva izkopavanja je vodila že vojvodinja Mecklenburška (iz rodu Windisch – Graetz), ki pa je izkopane dragocenosti zaradi nezainteresiranosti takratnih oblasti prodala na dražbi in so končale v tujini. V kasnejšem času je arheološka izkopavanja vodil slovenski arheolog France Stare.

Zasavska Sveta gora nas je pričakala v megli.

Od tu smo nato krenili po nezahtevni poti, prijazni našim nogam in letom, proti našemu današnjemu cilju Zasavski gori. Z razgledi žal ni bilo nič, gora se je zavila v meglo. Povzpeli smo se do romarske cerkve Sv. Marije, nasproti katere stoji nenavadno poslikana hiša, nato pa se spustili do planinske koče. Tu so nam pripravili dober golaž s polento, potem pa se je bilo treba še vrniti nazaj do Vač. Medtem je vetru uspelo pregnati meglo, tako da smo se spuščali v prijetnem sončku. Spotoma smo pri prijaznem najditelju ob Vaški situli dobili še izgubljene avtomobilske ključe, nato pa pohod zaključili v Vačah pri vodnjaku, kjer so se menda zbirale Vaške klepetulje (Janez Menart).

Čudovito resje.

Barjani pred Planinskim domom na Zasavski Sveti gori.

Da ne bi kdo slučajno izgubil kakšnega dekagrama, so nas kar trije rojstnodnevni slavljenci dobro založili s sladkimi dobrotami.

Rojstnodnevne dobrote.


Avtorica:  Dragica P.
Foto: Sonja, Andrej in Franci.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
Društvo upokojencev Vrhnika

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zimzeleni iskali lepše vreme na Pohorju
Tudi na Pohorje počasi, a vztrajno sili pomlad.
torek, 17.4.2018
 
  Sončki med vasmi nad Vipavsko dolino
S poti proti Gočam so se pod nami razprostirali vinogradi proti Vipavski dolini z Nanoško planoto ...
četrtek, 12.4.2018
 
 
 
 


 
Save Save