pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Dolomiti, čudovito lepi
petek, 17.8.2018
         

Leto nazaj mi je hrbtenica »odsvetovala«, milo rečeno, vsakoletne tedenske Dolomite, letos sem ponovno doživel vso lepoto, mogočnost in privlačnost Dolomitov. Dolomiti nudijo seniorjem v neokrnjeni naravi široko paleto možnosti: od jezerskih in panoramskih sprehodov do zahtevnih pohodov proti tritisočakom. 

S prijateljem sva prejšnji teden občudovala panoramo gorskih vrhov naokoli in travnata pobočja, ki segajo zelo visoko. Ubirala sva manj zahtevne panoramske - razgledne poti in hoje nisva doživljala kot šport, temveč kot nekaj mnogo lepšega in izpolnjujočega.

Iz Welschenofna sva se vsak dan odpravljala na ture. Prvega dne sva po panoramski razgledni poti na višini 2.300 m do koče Pavline in nazaj porabila 4 in pol ure. Drugi dan sva se odpeljala v Obereggen, s sedežnico na Oberholz ter po panoramski učni poti Feudo.

Na povratku sva obiskala še »kralja Dolomitov« Karersko jezero, ki po jezerski barvi spominja na našo bistro Sočo. Pozno popoldne nas je med večerjo obiskala prava toča; bližnji potok je podivjal. Pred mnogimi leti, leta 1966, je menda poplavil mnogo hiš v bližini. Ko je ujma prenehala se je osvežilo. Hladna zvezdnata noč je napovedovala lepo vreme.

Naslednjega dne je pot vodila čez prelaz Lavaze v Pompeago, odtod s sedežnico na Agnelo in po planinski poti na vrh Doss Branchi (2.274 m). Tu sva imela čudovit razgled na smučišče Zanggen, Weisshorn (na katerem sva že bila pred leti), Schwarzhorn in na skupino Latemar, ki sva jo »pohodila« pred štirimi leti. Presenetila naju je (hvala bogu v planinski koči) nenadna popoldanska nevihta, ki bi skoraj odnesla šotor planinske koče. Gondola je za slabo uro obmirovala.

V petek sva se zaradi neugodne vremenske napovedi s kabinsko žičnico odpeljala na Fromer Alm, nato pohodniško do prelaza Nigger Pass (1690 m), do planine Joch Alm in pod planino Hagen Alm po strmi poti, včasih spremenjeni v deroč potok do doma (Welschenofna). Popoldne sva naredila še eno turo in je bila celodnevna bera hoje dobrih šest ur!


V soboto sva se odpeljala proti Zajzerskim Alpam. Iz kraja Seis am Schlern (Alpi di Siusi), z gondolo do Compatsch ter pohodno do vrha Puflatsch (2.174 m). Sprehod na Puflatsch nama je koristil, pretegnila sva noge in še na povratku domov doživela tišino dolomitskih vršacev, tišino, ki je ne slišijo vsi. Še šest ur vožnje preko Val Gardene, Colfosca, Corvare, Lienza...sva porabila do Ljubljane.

Avtor: Milan Pavliha
Fotografije: Martin Benedik


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  30. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
Blizu tisoč udeležencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije se je že tridesetič povzpelo na goro k Materi Božji.
četrtek, 16.8.2018
 
  Praznik veteranskih godb Slovenije v Ljutomerju
Praznovanje občinskega praznika Ljutomer in obeležitve 150-letnice 1. Slovenskega tabora v Ljutomerju.
torek, 31.7.2018
 
  Koncert Godbe ljubljanskih veteranov na Ljubljanici
Razveselili so domačine in turiste.
torek, 26.6.2018
 
 
 
 


 
Save Save