pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ogled vojašnice v Pivki
torek, 25.9.2018
         
Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi sva se v soboto, 15. septembra 2018, udeležila strokovne ekskurzije, ki jo je organiziralo Občinsko združenje slovenskih častnikov Zagorje ob Savi. Ogledali smo si vojašnico v Pivki, poleg tega pa še proizvodnjo družbe Termit v Moravčah in Luko Koper.

Najprej smo se ustavili v Drtiji pri Moravčah, pri delniški družbi Termit, podjetju za proizvodnjo in predelavo kremenovih peskov ter izdelavo pomožnih livarskih sredstev za livarne in železarne. Ogledali smo si separacijo, sejalnico, pralnico in sušilnico peska. Ogledali smo si tudi obrat, kjer izdelujejo livarska jedra.Potem smo se odpeljali v Luko Koper. Tam nas je čakal vodič, ki nas je vodil skozi 12 specializiranih terminalov. Vodič nam je predstavil vse. Začel je pri potniškem in kontejnerskem terminalu, nato nas je vodil skozi terminale za avtomobile, generalne tovore, hlajene tovore, les, sipke tovore, silose, glinico, premog in železovo rudo, tekoče tovore in terminal za živino. Vodič nam je zelo natančno in zanimivo opisoval terminale mimo katerih smo se vozili. Povedal nam je tudi, kako skrbijo za red in čistočo. Med vožnjo smo opazovali ogromne tovorne ladje in žerjave.
Luka Koper ima status vstopne točke Evropske unije. Tam poteka pretovor za celotno srednjo in vzhodno Evropo.
Sledila je vožnja v Pivko. Peljali smo se mimo Parka vojaške zgodovine in se ustavili pri vojašnici Stanislava Požarja, kjer nas je sprejel predstavnik vojašnice in nas pospremil na poligon Gorice. Tam nas je sprejel poveljnik vojašnice major Jure Ferbežar. Na kratko nam je predstavil vojašnico in odgovarjal na naša vprašanja.
Na ta dan je bila v okviru dneva odprtih vrat, obiskovalcem na ogled oprema in oborožitev 45. centra goseničnih bojnih vozil slovenske vojske. Mogoča je bila vožnja s tankom M 84. Ogledali smo si tank M 84 in bojno vozilo pehote M80A, lansiranje mostu, predstavitev različnih društev ter kulturni program.

Po ogledu smo bili povabljeni na odličen vojaški pasulj.

Avtorja: Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Vandrovček v kraški jami Štangovc
Ogled kraške jame je v okviru občinskega praznika občine Zagorje ob Savi organiziralo Kinološko društvo Zagorje ob Savi.
petek, 24.8.2018
 
  Pohod na Krniško glavico (1889 m)
Proti vrhu smo se povzpeli še po strmem skalnem grebenu in prišli na vrh zelo razgledne gore Krniške glavice (Jof di Somdogna).
sobota, 18.8.2018
 
  Vzpon na Visoki Kanin
Najvišji vrh Kaninskega pogorja v Julijskih Alpah spada med najlepše in najbolj obiskane vrhove.
četrtek, 2.8.2018
 
 
 
 


 
Save Save