pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pohod na Krniško glavico (1889 m)
sobota, 18.8.2018
         

V nedeljo, 12. avgusta 2018, sva šla Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi na pohod v Zahodne Julijske Alpe. Pohod je organizirala planinska sekcija Sokol PD Litija. Peljali smo se skozi Rateče, Trbiž, Ovčjo vas (Valbruna) in se na planini Zajezera (Saisera) ustavili na šestem parkirišču, na višini 1004 m.Tam smo začeli s pohodom po stezi št. 611. Pot se je zmerno vzpenjala skozi gozd. V zgornjem delu poti smo z razglednih točk imeli lep pogled na slap in na potok, ki je tekel skozi sotesko globoko pod nami. Po uri in deset minut smo prišli do koče bratov Grego (Rifugio Fratelli Grego) na višini 1389 m. Pot je bila lahka in dobro označena. Prehodili smo 385 m višinske razlike.Planinska postojanka stoji na zahodnem delu italijanskih Julijskih Alp, kjer je izhodišče za zahtevno pot na Montaž in manj zahtevno pot na Krniško glavico in Poldanšnjo špico. Izpred koče je lep pogled na severno steno Montaža, v daljavi pa na Svete Višarje in na Kamniti lovec.Po kratkem počitku smo nadaljevali pohod po poti št. 651. Pot nas je vodila skozi gozd, nato mimo jezerca do razpotja. Tam smo se razdelili v dve skupini.

Vodnik Marijan Jug je vodil skupino dvanajstih pohodnikov na preval Rudni vrh (Sella di Somdogna) na višini 1398 m. Od tam so se vrnili po cesti do koče Grego. Ker so imeli dovolj časa, so se zadržali pri koči in uživali ob prijetni glasbi muzikanta. V dolino so se vrnili po isti poti.
Vodnik Borut Vukovič je vodil skupino enajstih pohodnikov na Krniško glavico po poti št. 610. Pot se je začela strmo vzpenjati v ključih skozi macesnov in borov gozd. Po daljši strmini se je počasi zravnala in usmerila proti našemu vrhu. Že od daleč smo videli vrh Krniške glavice. Pot nas je pripeljala do vznožja pobočja, kjer se je začela ponovno strmo vzpenjati po skalni in mestoma gruščasti poti.
Tudi Krniška glavica je eden tistih vrhov, kjer je potekala frontna linija v prvi svetovni vojni. Zato je tam videti še veliko ruševin in ostankov vojaških objektov.

Proti vrhu smo se povzpeli še po strmem skalnem grebenu in prišli na vrh zelo razgledne gore Krniške glavice (Jof di Somdogna) (1889 m).

Na vrhu smo imeli čudovite razglede na vse strani. Videli smo Poldanšnjo špico, Dve špici, Dolino Dunje, Montaž, Špik Hude police, Viš, Veliki Nabojs...
Sestopali smo po stari vojaški poti št. 639. Pot nas je vodila mimo ostankov vojaških objektov, mimo vznožja Krniškega turna, do snežišča pod severno steno Montaža. Naprej je bila pot položna vse do bližine bivaka Stuparich.

Pohod smo nadaljevali levo po poti, ki vodi do koče Grego. Pot se je najprej strmo spustila po skalni žlebini in pripeljala do hudourniške grape. Nekaj metrov naprej se je naša pot odcepila desno in nas vodila skozi gozd do ogromnega prodišča v dolini. Po njem smo prišli do parkirišča na planini Zajezera, kjer nas je čakal avtobus.

Cel pohod je trajal slabih šest ur. Vodnik Borut je pripravil zanimiv pohod, na katerem smo bili vsi prvič. Pod njegovim vodstvom pa smo obiskali že nekaj bližnjih vrhov.

Avtorja: Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Vzpon na Visoki Kanin
Najvišji vrh Kaninskega pogorja v Julijskih Alpah spada med najlepše in najbolj obiskane vrhove.
četrtek, 2.8.2018
 
  Pohod do Češke koče
Namig za poletni izlet.
nedelja, 15.7.2018
 
  Pohod na Malo Ponco
Ideja za poletni izlet.
petek, 6.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save