pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Vandrovček v kraški jami Štangovc
petek, 24.8.2018
         

Vandrovček iz DU Zagorje ob Savi sem imel v nedeljo, 19. avgusta 2018, možnost, da si ogledam kraško jamo Štangovc. Ogled kraške jame je v okviru občinskega praznika občine Zagorje ob Savi organiziralo Kinološko društvo Zagorje ob Savi pod vodstvom predsednika Alojza Klančišarja. Spust in ogled kraške jame pa je vodila skupina članov Jamarskega društva iz Domžal.


Jama se nahaja na višini 580 m n. m., nad naseljem Kisovec. Vpisana je v katastru kraških jam Slovenije pod imenom Markov Štangovc.
Zbrali smo se na gozdni jasi nad jamo. Tam so nas opremili s plezalnim pasom, varovalnim kompletom in čelado s svetilko. Kdor je želel, je dobil tudi kombinezon. Ob strmi stezi, ki je vodila navzdol do vhoda v jamo, je bila speljana vrv za lažji in varnejši dostop.

Najprej sem zlezel skozi majhen vhod v jamo, nato po malo večjem rovu, dolžine tri metre, prišel do električnega vitla, kjer me je jamar pripel na nosilno vrv in spustil v brezno 25 m globoko, kjer je večja dvorana. Pri ogledu jame me je spremljal jamar in mi razkazal najlepše predele jame.To je prava kraška jama s kapniki, stebri, zavesami, ponvicami ... Kot turist sem si ogledal že veliko kraških jam. V spremstvu jamarjev in z njihovo pomočjo pa prvič.Nad ogledom kraške jame sem bil navdušen. Organizacija, spust in ogled - vse je bilo odlično izvedeno.

Avtor: Ivan Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pohod na Krniško glavico (1889 m)
Proti vrhu smo se povzpeli še po strmem skalnem grebenu in prišli na vrh zelo razgledne gore Krniške glavice (Jof di Somdogna).
sobota, 18.8.2018
 
  Vzpon na Visoki Kanin
Najvišji vrh Kaninskega pogorja v Julijskih Alpah spada med najlepše in najbolj obiskane vrhove.
četrtek, 2.8.2018
 
  Pohod do Češke koče
Namig za poletni izlet.
nedelja, 15.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save