pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Vzpon na Visoki Kanin
četrtek, 2.8.2018
         

V soboto, 28. julija 2018, smo se trije Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi odpravili na Visoki Kanin (2587 m). Pohod je organiziralo Planinsko društvo Zagorje ob Savi. Ker smo tudi mi člani PD, smo se jim pridružili. Vodnika sta bila Poldi in Gusti. Na slikah pa se vidi, da je bil to medgeneracijski pohod.
Iz Zagorja smo se odpeljali ob četrti uri zjutraj in se preko Kranjske gore in Predela pripeljali v Bovec, do spodnje postaje krožne kabinske žičnice (436 m). Mi smo se odpeljali s prvo skupino ob sedmi uri.
Od zgornje postaje D (2202 m) do Visokega Kanina vodi zelo zahtevna označena pot. Priporočljiva je uporaba čelade. Pohod smo začeli po poti proti Visokemu Kaninu. Šli smo mimo odcepa poti, ki vodi do Doma Petra Skalarja. Po krajšem vzponu smo prišli do odcepa poti za Prestreljeniško okno, do katerega je 15 minut hoda. Ker ga večina še ni videla od blizu, smo si ga šli ogledat. V zadnjem delu poti so nam bile v pomoč jeklenice. Okno je na višini 2390 m. Skozi okno je lep pogled na italijansko stran in na Nevejsko sedlo.Vrnili smo se nazaj na pot za Visoki Kanin. Pot se tam strmo vzpne in v pomoč so nam bile jeklenice. Pot nas je pripeljala do sedelca pod Hudim Vršičem (2474 m), kjer je razpotje poti. Levo vodi pot proti Domu Petra Skalarja, mi pa smo nadaljevali desno. Pot je nato prečila pobočja Dolgih prodov visoko nad prostranimi Kaninskimi podi in nas pripeljala do strmega skalovja, po katerem smo sledili markacijam na izpostavljeni greben.Greben je zelo razgiban. Ima več spustov in vzponov. Na izpostavljenih mestih je zavarovan z jeklenicami in klini. So pa tudi mesta, ki jih je treba preplezati s pomočjo oprimkov na skalah. Ko smo že mislili, da smo tik pod vrhom, je sledil zopet spust s pomočjo jeklenice proti Kaninski škrbini (2490 m) in potem ponoven vzpon proti vrhu. Malo pod vrhom se priključi pot iz italijanske strani. Po razglednem grebenu smo prišli na vrh Visokega Kanina 2587 m).Visoki Kanin je najvišji vrh Kaninskega pogorja. V Julijskih Alpah spada med najlepše in najbolj obiskane vrhove. Na vrhu je le ostanek lesenega križa in skrinjica. Žig se dobi na postaji D.
Z vrha smo imeli lep razgled na Montaž, Špik Hude police, Viš, ... Ker je bil čudovit dan, smo se gor kar dolgo zadržali in uživali na soncu.
Vračali smo se po isti poti do razpotja na sedelcu pod Hudim Vršičem.Odločili smo se, da si ogledamo še Dom Petra Skalarja in bivak. Hodili smo po Kaninskih podih, ki imajo vse značilnosti visokogorskega krasa. Dom stoji na sedlu (2260 m) pod Konjcem (2287 m). Dom sedaj obnavljajo.Sestopali smo po mestoma zavarovani poti z jeklenicami in prišli do snežišča nad postajo D. Tam je urejena "Naravoslovna učna pot Prestreljeniški podi - Kanin".
Pohod s postanki je trajal sedem ur in pol. Na naši poti smo večkrat prečili snežišča, občudovali gorsko cvetje in slikali kozoroge.
Poleg postaje D je restavracija Prestreljenik, ki je najvišje ležeča restavracija v Sloveniji. Tam poleg dobre hrane postrežejo tudi "kavo z razgledom na Alpe in morje".

AVTORJA: Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Sončki na Svetih Višarjih
Spodnja postaja žičnice Svete Višarje je samevala v jasnem jutru, sonce pa je že pilo roso trav ...

sobota, 21.7.2018
 
  Pohod do Češke koče
Namig za poletni izlet.
nedelja, 15.7.2018
 
  Pohod na Malo Ponco
Ideja za poletni izlet.
petek, 6.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save