pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
10 nasvetov, kako izgubiti odvečno telesno težo
torek, 26.6.2018
         

1. Pijte vsaj 2 litra vode na dan. Še bolj natančno: popijte 1liter vode / 25 kg telesne teže. Naše telo je sestavljeno iz več kot 70 odstotkov vode. Voda pomaga odstranjevati iz telesa nečistoče, kemikalije in razne metabolite ter pomaga, da vse telesne funkcije delujejo normalno.
Navadite se, da vsakič, ko začutite potrebo po prigrizku, popijete kozarec vode. Lahko dodate tudi limono ali limeto.

2. Imejte zajtrk in kosilo, ki sta uravnotežena obroka. Obrok naj vsebuje vitamine in minerale, kompleksne ogljikove hidrate ter beljakovine.  

3. Sadje jejte za dopoldansko malico. Smutijev se izogibajte, saj je lahko hitro preveč kalorij zaradi sladkorja v sadju. Poleg tega je obroka prehitro konec. Predvsem pa izločite prvo prebavno fazo, to je slino, ki vsebuje prebavne encime in pomaga pri prebavi živila.

4. Jejte vlaknine. Vsa naravna živila kot so zelenjava, sadje, stročnice, polnovredna žita, so bogata z vlakninami. Vlakninska hrana po zaužitju precej zapolni želodec, kar vas bolj nasiti ter to sitost tudi dalj časa ohranite. Topne vlaknine (veliko v stročnicah) upočasnjujejo praznjenje želodca in stabilizirajo krvni sladkor, kar zmanjšuje apetit in lakoto. Visoko vlakninska hrana vsebuje tudi prebiotike, ki služijo kot hrana za probiotike ali zdrave bakterije v vašem prebavnem traktu.

5. Tri ure pred spanjem ne jejte. Telo potrebuje čas, da se obnovi na celičnem nivoju. Regeneracija je obvezna, saj je to čas mišične rasti in obnove. Počitek oziroma spanje sta zato obvezna. Poln želodec pomeni dodatno obremenitev za organizem in slabšo regeneracijo.

6. Jutranji trening izvajajte na tešče. Če želite pospešiti kurjenje maščob, lahko na tešče (pijete le vodo) opravite jutranji trening kot so tek in trening z vajami za moč. Zjutraj naj bi bilo telo, če ne jeste glikogenske večerje, prazno oziroma lačno. Ker so glikogenske rezerve bolj ali manj prazne, je poraba teh rezerv hitrejša in v kri ter nato v mišice se začnejo hitreje sproščati maščobne kisline. Takoj ko pojeste obrok, se namreč dvigne inzulin, ki blokira maščobe in preidemo na glukozo kot vir energije.

7. Pri pripravi obrokov ne komplicirajte. Obroki naj bodo enostavni in sestavine čim manj predelane oziroma konzervirane.

8. Iščite zdrave nadomestke. Naučite se najti bolj zdravo različico manj zdravim jedem. Namesto balzamičnega kisa, ki ima veliko sladkorja, uporabite jabolčni kis; namesto kisle smetane uporabite jogurt, namesto mlečne čokolade črno, namesto bele moke polnovredno, itd.

9. Ne delajte več stvari hkrati, ko jeste. Če delate, berete ali gledate TV medtem ko jeste, niste pozorni, kaj dajete v usta in tudi uživate ne v hrani. Zato vam svetujem, da se vedno v miru usedete in pojeste. Žvečite počasi in bodite pozorni na teksturo in okus hrane. Uživali boste v obroku in manj pojedli.

10. Po večernem treningu ne jejte ničesar. Ne skrbite glede mišične obnove, če ste pojedli dovolj beljakovin čez dan, jih bo telo ponoči porabilo za mišično obnovo.   

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si
zdravozivi.si


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save