pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Gibanje blagodejno vpliva na telo in duha
četrtek, 27.9.2018
         

Znanstveniki so v raziskavi na Škotskem preverjali, koliko se moramo gibati, da nas ne muči depresija oziroma da nismo pod stresom. Ugotovili so, da si lahko z že 20 minutno telesno aktivnostjo na teden zagotovimo vedrejše razpoloženje.

Učinek lahko dosežemo že s hojo, vrtnarjenjem, čiščenjem stanovanja ali pri igri z otroki. Na Škotskem je stroka tako brez pomislekov zaključila, da redna telesna aktivnost odlično vpliva na mentalno zdravje. Za dobro voljo je torej dovolj, če boste aktivni samo 20 minut tedensko.

Redna vadba ima neskončen niz koristi

10.000 korakov oziroma šest do osem kilometrov ali pol ure gibanja dnevno pa je priporočilo tako rekoč vseh zdravstvenih strokovnjakov, od Svetovne zdravstvene organizacije do Nacionalnega inštituta za javno zdravje, če želimo ob duhu krepiti še telo. Različne epidemiološke raziskave so namreč pokazale, da redna zmerna telesna dejavnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni: zmanjša tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, kapi, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, raka debelega črevesa in raka na prsih, obdržali bomo mišice, poskrbeli za kosti ter nasploh ublažili upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, ohranjali primerno telesno težo, krepili imunski sistem ter vplivali na kakovost spanca. Ne gre torej le za dobro fizično kondicijo, temveč predvsem, da tako krepimo sposobnosti, potrebne pri vsakodnevnih opravilih in aktivnostih. Po drugi strani vadba izboljša počutje in s tem splošno zadovoljstvo z življenjem, kar je pri starejših zelo pomembno.

Seniorji v Sloveniji telesno aktivni do štirikrat tedensko

Dobre tri četrtine Slovencev, starejših od 65 let, naštetega zaveda, kažejo statistični podatki, saj so zmerno telesno dejavni vsaj štiri dni na teden. Kar je pozitivno in pohvalno, saj kaže, da zdravje in dobro počutje v vseh obdobjih našega življenja nista samoumevna, a ju kljub letom lahko ohranjamo. Najbolj priljubljena je seveda hoja, ki je primarno človekovo gibanje, zato zanjo ne potrebujemo posebne opreme, razen palic, kdor želi, na sprehod pa se lahko odpravimo kadar koli. Edino navodilo, ki ga je dobro imeti v mislih, je - naprezanje naj bo zmerno. Kar pomeni: pulz zgolj nekoliko povečamo, rahlo se zadihajmo, a se še vedno lahko normalno pogovarjamo. Najboljši čas za sprehod pa? Po večjih obrokih, če želimo tako uravnati krvni sladkor.

Pri teku pazite na poškodbe

Kot pri hoji je pozitivnih vplivov na zdravje pri teku precej, žal veliko več tudi negativnih. Med prve denimo prištevamo: boljše telesno in psihično počutje, pridobivanje vzdržljivosti, krepitev srčno-žilnega sistema ter mišic, boljšo odpornost in še bi lahko naštevali. Med negativne, na katere ne smemo pozabiti in se jim skušajmo čim bolj izogniti, pa sodijo: bolečine, poškodbe (vnetja, natrganine, zvini …), pregorelost. Kljub tem osebni trener Vitja Sikošek spodbudno pove: »Kdor zmore, naj teče!« A hkrati poudari: »Ne pozabite na trening za povečanje moči in ohranjanje mišične mase. Za starejše je zelo priporočljivo še, seveda če nimajo posebnih zdravstvenih težav, povečati vnos beljakovin in celo dodati kreatin. Oboje namreč pozitivno vpliva na regeneracijo in ohranjanje muskulature.«

Ogrevanje je ključno

Zelo pomembno je, da razdalje podaljšujemo počasi, iz teka v tek. Prav tako ne pozabite na ogrevanje, ki je sestavni del vsake vadbe, ne nazadnje tudi hoje, in ga prepogosto zanemarimo. Tako se namreč pripravimo na napore in hkrati poskrbimo za preventivo ter preprečimo težave. 

VIR: Zlata jesen

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  10 nasvetov, kako izgubiti odvečno telesno težo
Vsakič, ko začutite potrebo po prigrizku, popijete kozarec vode.
torek, 26.6.2018
 
  S hojo do manjše obrabe sklepov
Z leti se čvrstost kosti zaradi osteoporoze zmanjša, kar pomembno poveča tveganje za zlome kosti in poškodbe sklepov.
sreda, 25.7.2018
 
  Kako skrbimo za svoje zdravje?
Več kot polovica prebivalcev Slovenije ima prekomerno telesno težo.
četrtek, 21.6.2018
 
 
 
 


 
Save Save