pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kako misli vplivajo na proces staranja
torek, 24.7.2018
         

Pri posameznikovem dojemanju sebe in sveta okoli nas je zelo pomembna njegova miselna naravnanost, poudarja mag. Marija Milavec Kapun z Zdravstvene fakultete. V vsakem človeku sta dva volkova, ki predstavljata pozitivna in negativna čustva. Pravi, da bo v našem življenju prevlada tisti volk, ki ga bomo hranili.

Opustite družbene stigme
Seniorji se pogosto srečujejo s stigmami, ki lahko pri mnogih pospešijo staranje. To so nekatere izjave ali vprašanja, ki jim jih zastavlja družba, kot so:
    •    Kaj boš hodil na izlet?
    •    Kaj pa pričakuješ pri svojih letih?
    •    Bolj na glas povej. Ne razume te, ker je že star.
    •    Kaj pa rabi nov avto, saj je že star.
    •    Kaj samo okoli leta, naj se malo umiri, saj je star že 70 let.
Take in podobne izjave nam tudi sporočajo, kako družba razume starostnike.

Poskrbite za aktivno starost
Drobne aktivnosti, ki nas izpolnijo, nas naredijo dejavne in nas ohranjajo aktivne tudi v tretjem življenjskem obdobju. Včasih bi se morali vprašati, zakaj ne gremo peš, zakaj vse zahtevamo na klik, tudi živila iz trgovine. Otroci so aktivni ves čas. In to bi morali ohranjati vse življenje.

(P)ostanite družabni
Zdrave in fit nas dela tudi naša socialna mreža. Ne govorimo o socialni mreži na internetu, temveč o mreži prijateljev, s katerimi se srečujemo in imamo stike v vsakdanjem življenju. Težava je, ker danes ljudje preveč ždimo doma. Doma ostajamo tudi ob praznovanju novega leta in podobnih dogodkih. Ker se ne družimo več, je treba organizirati srečanja. Velja pravilo, toliko kot imate močno svojo socialno mrežo, tako zdravi boste.

Objemanje pozitivno vpliva na zdravje srca

Danes je v velikem porastu naraščanje števila masažnih salonov. Dotiki in držanje za roke namreč zmanjšujejo stresni kortizol in sprožajo več oksitocina. Ker ljudje nimamo več medsebojnega stika, hodimo na masaže. Če se npr. držimo za roke, je to enako kot bi si privoščili skodelico vroče čokolade. Ko se objemamo, se sprošča oksitocin. Posledično smo bolj zdravi, objemanje pa tudi pozitivno vpliva na zdravje našega srca. Vse to blaži tudi vnetne procese. Vsak dan si privoščimo naravni antidepresiv – dobro šalo!

Več se smejte
Kadar smo v najslabši situaciji, se smejmo pred ogledalom, saj že to pomaga, da se sproščajo hormoni. Življenje ne more biti drugačno, kot da je polno izzivov, saj bi nam bilo dolgčas.
Mnogi najdejo smisel življenja tudi v duhovnosti. Velja pravilo: Če izgubiš smisel življenja, si star. Če imaš življenjski smisel, si mlad! Za življenjske cilje pa je bolje, da so spremenljivi, saj je živeti potrebno sedanjost!Ne pozabite razgibati tudi možganskih celic
Za aktivno starost je pomembno, da smo pripravljeni na učenje, saj se učenje nikoli ne neha. Tudi oseba z demenco se še vedno lahko uči, saj nikoli ni konca našega učenja. Kdaj ste nazadnje imeli možganski »muskl fiber«? Privoščite si ga prav zdaj!
Da se hitreje staramo, nas spodbujajo tudi naše navade, če so vseskozi enake. Navade se lahko znebimo, če se spomnimo nekaj novega in pri tem vztrajamo. Pri tem je potrebnih 21 ponovitev, da se novi življenjski vzorci in dejavnosti nekoliko ustalijo.

Poskrbite za kakovostno prehrano
Za dolgo in kakovostno življenje pa si privoščimo tudi fermentirano hrano, kislo zelje, kislo repo in jogurt, čim pogosteje. Karkoli že delamo, uživajmo! Pred očmi imejmo otroke pri igri in se poskušajmo ravnati po njih. Pomembno je, da ne pozabimo, da živimo toliko časa, kot uživamo vsak dan našega življenja!


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Uživajte plave ribe za zdravje
Tuna, skuša in sardele prispevajo k znižanju holesterol in krepijo imunski sistem.
torek, 24.7.2018
 
  Odnos do starejših
Tak odnos, kot smo ga imeli do starih, lahko sami pričakujemo na starost.
sobota, 28.7.2018
 
  Na jedilnik vključite medicinske gobe
Marsikatero težavo, ki se pojavi s staranjem, lahko z zdravim življenjskim slogom odrinemo v poznejša leta.
petek, 27.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save