pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kako skrbimo za svoje zdravje?
četrtek, 21.6.2018
         

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal publikacijo z naslovom Kako skrbimo za zdravje?, v kateri so zbrani podatki pete nacionalne raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog, ki je potekala leta 2016. 

V peti raziskavi prebivalci Slovenije svoje zdravje ocenjujejo boljše kot v prvih raziskavah – povečal se je delež prebivalcev, ki dobro ocenjujejo svoje zdravje in zmanjšal delež tistih, ki ga ocenjujejo kot slabo. In to navkljub dejstvu, da je delež odraslih prebivalcev, ki imajo kronično bolezen, posebej med starejšimi, relativno visok. Pregled izbranih bolezni in zdravstvenih stanj kaže tudi, da ima več kot polovica odraslih prebivalcev Slovenije prekomerno telesno težo. V primerjavi s prvimi raziskavami so se izboljšali tudi nekateri drugi dejavniki zdravega življenjskega sloga.

Zdrava prehrana in telesna dejavnost

Polovica odraslih prebivalcev Slovenije se prehranjuje pretežno nezdravo. Nezdrav način prehranjevanja je najbolj prisoten pri moških, mlajših odraslih, nižje izobraženih in prebivalcih v nižjem družbenem sloju. Podoben delež odraslega prebivalstva je zadostno telesno dejaven. V zadnjih štirih letih se je ta delež celo nekoliko zmanjšal. 

Prav tako se vsak drugi odrasli prebivalec Slovenije vsaj enkrat letno visoko tvegano opije. Čezmerno pitje alkohola pa je prisotno pri približno desetini odraslih prebivalcev Slovenije. 

V Sloveniji je še vedno precej razširjeno kajenje. Kadi skoraj vsak četrti odrasli prebivalec, pasivno kadi približno vsak peti, tobačnemu dimu pa je izpostavljeno tudi znatno število otrok in mladoletnikov.

Vsak četrti je vsak dan v stresu

Približno četrtina odraslih prebivalcev Slovenije zelo pogosto oziroma vsakodnevno doživlja stres in ima težave z njegovim obvladovanjem. V zadnjih štirih letih se je povečal delež tistih, ki stres doživljajo zaradi obremenitev na delovnem mestu in slabih odnosov s sodelavci. Opaženo je bilo tudi povečanje deleža odraslih prebivalcev Slovenije, ki dnevno spanju namenijo manj kot šest ur in živijo v zelo hrupnem okolju. 

Vsak deseti ima več različnih nezdravih vedenjskih navad

Opazovali smo tudi dinamiko kopičenja nezdravih vedenjskih vzorcev - čezmernega pitja alkohola, nezdravega prehranjevanja, kajenja in nezadostne telesne dejavnosti. Ugotavljamo, da se ti najbolj kopičijo pri mlajših odraslih, kjer ima tri od štirih opazovanih vedenj več kot desetina prebivalcev, starih med 25 in 34 let. Pri prebivalcih, starih med 65 in 74 let, je ta delež več kot dvakrat manjši. 

Med odraslimi prebivalci so tudi številni, ki se odločijo za spreminjanje nezdravega vedenjskega sloga. V preteklem letu je količino popitega alkohola zmanjšala dobra četrtina čezmernih pivcev, dobra tretjina čezmerno hranjenih in debelih odraslih se je začela več gibati, bolj zdravo se je začela prehranjevati slaba tretjina prebivalcev z nezdravimi prehranskimi navadami, kaditi pa je prenehal skoraj vsak deseti kadilec.

Ključne ugotovitve:

  • 50,4 % odraslih se v Sloveniji prehranjuje pretežno nezdravo.
  • Prebivalci Slovenije na običajen delovni dan v povprečju presedijo 5 ur.
  • V Sloveniji kadi 23,1 % odraslih prebivalcev.
  • 10,8 % mladih v starosti od 25 do 34 let čezmerno pije alkohol.
  • 83,4 % prebivalcev je v letu 2016 napetosti, strese in pritiske obvladovala zlahka ali z nekaj truda.
  • V cepljenje zaupa 61,3 % odraslih prebivalcev Slovenije.
  • Delež s primerno skrbjo za ustno higieno je najmanjši med osnovnošolsko izobraženimi (48,7 %) in največji med prebivalci z višjo izobrazbo ali več (76,6 %).
  • 84,2 % mladih v starosti od 25 do 34 let ocenjuje svoje zdravje kot dobro ali zelo dobro.
  • 21,0 % odraslih prebivalcev Slovenije ima bolezen ali okvaro hrbtenice.
  • Prekomerno težkih je 58,4 % prebivalcev Slovenije.

 

VIR: NIJZ
Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kako se lahko zavarujemo pred ošpicami?
Začenja se čas dopustov, tukaj je nekaj nasvetov pred potovanjem.
četrtek, 14.6.2018
 
  Tobak in bolezni srca in ožilja
Kajenje tobaka je vodilni vzrok smrti zaradi bolezni srca in ožilja.
četrtek, 31.5.2018
 
  Zelišče, ki prežene stres in slabe misli
Melisa je najboljše zelišče za naše možgane, saj krepi spomin.
torek, 29.5.2018
 
  10 nasvetov za zdrav krvni tlak
Preprosti ukrepi, ki rešujejo življenja.
petek, 25.5.2018
 
 
 
 


 
Save Save