pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Magnetna resonanca
petek, 24.8.2018
         

Sodobna magnetna resonanca omogoča najučinkovitejše preiskave vsega telesa, predvsem pa pregled z njo bolniku ne škoduje.


V človeško telo je mogoče pogledati na več načinov, odvisno od tega, s kakšnimi težavami se bolnik obrne na zdravnika. Razvoj tehnologije dandanes omogoča preiskave, ki ne trajajo dolgo in predvsem bolniku ne škodujejo. Ena takih je magnetna resonanca (MR), tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo magneta, radijskih valov in računalnika. Pri premikanju po cevi, v kateri leži preiskovanec, aparat slika reženj za režnjem, na računalniškem ekranu pa se prikažejo tako trda kot mehka telesna tkiva. Zato je magnetna resonanca najučinkovitejši pripomoček za preiskave trebuha, živčevja oziroma možganov in hrbtenjače, mišično-skeletnega sistema ter preventivne preiskave dojk, prostate in celega telesa. Na najsodobnejših MR-napravah lahko strokovnjaki odkrijejo večino naključnih patoloških sprememb pri načeloma zdravih ljudeh. Pri bolnikih z že izraženimi težavami pa MR pomeni dodatno preiskavo pri opredelitvi sprememb, ki jih zdravniki z običajnimi preiskavami ne morejo ugotoviti.

Preiskava mehkega tkiva
V primerjavi z običajnimi preiskavami mehkih tkiv v telesu, kakršni sta na primer računalniška tomografija in ultrazvok, MR omogoča boljšo ločljivost in ločevanje med posameznimi bolezenskimi stanji. To metodo zato zdravniki uporabljajo za razjasnitev diagnostičnih problemov pri organih v trebuhu (jetra, žolčni vodi, trebušna slinavka, ledvice, vranica, obščitnica, široko in ozko črevo). Pogosto lahko z gotovostjo določijo, ali so najdene spremembe benigne ali maligne, in tako bolniku prihranijo biopsijo, odvzem tkiva za analizo. Z MR-preiskavo trebuha lahko dobro prikažejo in opredelijo vnetja, tumorje, vzroke za bolečine neznanega izvora. Opredelijo tudi bolezenska stanja v medenici, predvsem ginekološka in urološka obolenja, kot so rak na prostati ali materničnem vratu, ciste na jajčnikih in bolezni maternice.

Rak na prostati je najpogostejši rak pri moških in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Bolezen se lahko razširi v sosednje organe, po krvi pa tudi v oddaljene organe. Z MR prostate radiologi ocenijo razširjenost zunaj prostate, ki so jo prej že pregledali z ultrazvočno biopsijo, in ali je pri pacientih zvišan marker PSA, pa ultrazvok ni pokazal tumorja.

Pri ženskah lahko MR-preiskava pokaže tumorje na dojkah, ki še niso vidni z mamografijo ali ultrazvokom dojk. Zdravniki jo priporočajo predvsem za zgodnje odkrivanje raka na dojki pri ženskah z visokim družinskim tveganjem ali pa za dodatno razjasnitev sprememb, ki so bile odkrite na predhodnih preiskavah.

Možnost prikazovanja mehkega tkiva je velika prednost magnetne resonance tudi v nevroradiologiji, ki se ukvarja z diagnostičnimi preiskavami in intervencijskimi (endovaskularnimi) posegi na področju živčevja oziroma možganov in hrbtenjače. Poleg anatomskega prikaza sestave telesa MR omogoča tudi vpogled v delovaje možganov, metabolične spremembe, mikrocirkulacijo in arhitekturo na celični ravni.

Pregled mišično- skeletnega sistema
V nasprotju z mehkimi tkivi, ki pogosto dolgo ne kažejo znakov bolezni, težave v mišično-skeletnem sistemu običajno spremlja bolečina. Za kronično ali ponavljajočo se bolečino po navedbah strokovnjakov trpi več kot polovica ljudi, veliko se jih s težavami sreča že kmalu po 30. letu starosti. S sodobnimi MR-aparati lahko zdravniki natančno pregledajo tudi sklepe, torej ramena, zapestja in kolke, s tako imenovano MR-artrografijo. Velikokrat so pri bolnikih namreč potrebne natančne ocene hrustančnih površin, ki jih starejše MR-naprave ne zagotavljajo. Na sodobnih napravah pa je mogoče zgodaj odkriti tudi aksialni spondiloartritis (AS), revmatsko obolenje, pri katerem so prizadeti hrbtenična vretenca in periferni sklepi. Pogosto obolenje je velikokrat odkrito prepozno, da bi bilo zdravljenje v celoti uspešno.

K uspehu diagnoze pa ob sodobni napravi pripomore tudi organizacija, ki obsega timsko delo več specialistov: mišično-skeletnega radiologa, ortopeda, nevrologa in fiziatra, ki z multidisciplinarnim pristopom poskrbijo za oceno in zdravljenje bolezni.

VIR: Lepa in zdrava


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Staranje lahko upočasnimo
Estetska kirurgija je že tako napredovala, da lahko s pravočasnimi drobnimi posegi v resnici upočasnimo staranje.
sreda, 5.9.2018
 
  Na jedilnik vključite medicinske gobe
Marsikatero težavo, ki se pojavi s staranjem, lahko z zdravim življenjskim slogom odrinemo v poznejša leta.
petek, 27.7.2018
 
  Gibanje blagodejno vpliva na telo in duha
Za dobro voljo je dovolj, če ste telesno aktivni vsaj 20 minut na teden.
četrtek, 27.9.2018
 
 
 
 


 
Save Save