pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Probiotiki niso čarobna rešitev, lahko celo škodujejo
sobota, 29.9.2018
         
Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki jih v obliki fermentiranih mlečnih izdelkov uživa na milijone ljudi, da izboljšajo črevesno mikrobioto ali obnovijo svoj črevesni ekosistem po odmerku antibiotikov. Vendar ostajajo vprašanja, ali dejansko delujejo, še neodgovorjena.


Da bi izvedeli, kaj se v resnici dogaja, ko ljudje zaužijejo probiotike, je imunolog Eran Elinav s kolegi z Weizmannovega inštituta v Izraelu vzorčil črevesno mikrobioto zdravih prostovoljcev neposredno, z uporabo endoskopije in kolonoskopije. Večina dosedanjih raziskav se namreč opira na vzorce iztrebkov in ne neposredno vzorce s črevesne stene.

Rezultat je bil presenetljiv. Mikrobi v človeškem blatu namreč ne odražajo mikrobiote črevesja. Elinav je za New Scientist dejal: "Sklicevanje na fekalne vzorce kot indikator tega, kar se dogaja v črevesju, je netočno in narobe."
Raziskava je tako pokazala, da so mikrobi iz probiotikov dejansko naselili prebavila nekaterih ljudi, drugi ljudje pa so jih preprosto izločili. Še več, prav nobenega načina ni, da bi lahko iz vzorca blata razbrali, v katero kategorijo sodijo ljudje. "Nekateri ljudje sprejemajo probiotike v črevesju, medtem ko pri drugih preprosto preidejo z enega konca na drugega," pravi Elinav. Ugotovili so, da so probiotični vzorci kolonizacije močno odvisni od posameznika. Zagotovo pa je raziskava potrdila, da je koncept, po katerem vsakomur koristi univerzalni probiotik, kupljen v supermarketu, empirično napačen, pravi raziskovalec.

Raziskovalci so preučili tudi delovanje probiotikov pri ljudeh, ki jih zaužijejo v upanju, da bodo obnovili svojo črevesno mikrobioto po jemanju antibiotikov. Dvanajst prostovoljcev je bilo razdeljenih v tri skupine. Prva skupina ni uživala probiotikov, druga jih je dobila, tretji so obnovili črevesno mikrobioto s presaditvijo njihove lastne biote, ki so jo odvzeli pred začetkom uživanja antibiotikov.

Probiotična bakterija je najbolje kolonizirala črevo ljudi v drugi skupini. Vendar pa so bili raziskovalci presenečeni, da traja vračanje do normalnega mikrobioma osebe, torej njim lastnega, šest mesecev. "Probiotiki so zelo verjetno vztrajno preprečevali mikrobioti, da bi se razrasla v stanje pred jemanjem antibiotikov," pravi Elinav. "To je zelo presenetljivo in skrb vzbujajoče. Ta škodljivi učinek še ni bil opisan." Pri skupini, ki so ji naselili njihovo lastno mikrobioto, se je njihov domači dober mikrobiom v nekaj dneh vrnil v normalno stanje.

Vir: Večer


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Previdno z drobljenjem tablet ali kapsul
Nekaterih tablet ali kapsul se ne sme drobiti oziroma odpirati, ker zdravilo ne bo delovalo ali bo imelo celo škodljive učinke na telo.
torek, 11.9.2018
 
  Ste na dieti brez ogljikovih hidratov?
Diete z znižanim vnosom ogljikovih hidratov, torej sladkorja, moke, krompirja, so raziskave povezale s krajšim življenjem.
sobota, 8.9.2018
 
  Ste utrudili jetra?
Stavek Vse mi gre na jetra ima veliko večjo težo, kot mu v navalu slabe volje pripišemo, ko ga izrečemo.
četrtek, 30.8.2018
 
 
 
 


 
Save Save