pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
S hojo do manjše obrabe sklepov
sreda, 25.7.2018
         

V primeru bolečin v sklepih ortoped dr. Matjaž Merc iz UKC Maribor svetuje, da si vsa fizična opravila v poletnih mesecih enakomerno razporedite na več dni. S tem obolelega sklepa ne boste preveč obremenili. »V takem primeru se lahko zgodi, da se bo sklep razbolel in se bolečina ne bo pomirila več tednov,« opozorja.

Eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika pri starejših
Pri starejših so težave s sklepi eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika. Razumljivo, saj je zaradi bolečin v sklepih pogosto zmanjšana kvaliteta življenja. »Kar pa pomeni, da se ljudje manj gibajo, kot bi si želeli. Pogosto se ponoči zbujajo, saj že vsak premik v postelji povzroči bolečino,« pravi Merc. Vzrok za tako bolečino je največkrat obraba hrustančne površine, doda. Ta pa je posledica večdesetletne aktivnosti in preobremenitev zaradi fizičnih naporov v službi ali doma.

Težave s sklepi so lahko dedne
Ali bomo imeli te težave, lahko delno sklepamo iz tega, če te pestijo naše starše. »Pomemben dejavnik, zaradi katerega nekdo prej utrpi obrabo sklepov, je genetski zapis, ki smo ga prejeli od staršev. To pomeni, da bodo ljudje, katerih starši so že imeli obrabljene sklepe, bolj verjetno tudi sami utrpeli obrabo,« pove Merc. Kot drugi razlog za pogoste bolečine v več sklepih, in kasneje tudi obrabo sklepov, navede revmatska obolenja, ki povzročajo vnetje v sklepu. »Bolniki z revmatoidnim artritisom in sorodnimi boleznimi imajo več let bolečine, zjutraj se zbudijo z otrdelimi sklepi in nemalokrat traja tudi do pol ure, da sklepe razgibajo.« Sicer so najbolj izpostavljeni tveganju za težave s sklepi še ljudje s prekomerno telesno težo in ljudje, ki so v preteklosti utrpeli težjo poškodbo katerega od sklepov, še pove ortoped.

Najpogosteje zaboli v kolku ali kolenu
Strokovnjaki ugotavljajo, da težave s sklepi, povezane z obrabo, najpogosteje nastanejo v kolku ali kolenu, nato sledi ramenski sklep, kjer so vzrok za bolečine največkrat raztrgane vezi v rami. In kaj lahko pomaga? »Za blažitev težav s sklepi zmeraj priporočamo zmerno telesno aktivnost. To pomeni, da so priporočeni sprehodi v naravi, plavanje ali kolesarjenje. Tudi lahkotnejši tek je dovoljen, vendar le, če težav bistveno ne okrepi. Namen telesne aktivnosti je ohraniti dobro gibljivost sklepov, saj pretirano razbremenjevanje vodi do zakrčenosti sklepa in kasnejše trajne slabše gibljivosti,« svetuje Merc. In doda, da po drugi strani s telesno aktivnostjo krepimo mišice. Te pa so glavni stabilizator sklepa. In če je sklep stabilen, manj boli. Tako pri aktivnostih kot mirovanju.

Ni čudežnega zdravila
Merc opozorja, da se bolečinam v sklepih, če je obraba že nastala, žal ni mogoče v celoti izogniti. Čudežnih preparatov ni. »Večina komercialnih preparatov, ki obljubljajo čudežno obnovo hrustanca, sklepne površine ne obnovi. To velja tako za prehranska dopolnila, praške in tudi večino preparatov, ki jih vbrizgamo v sklep. Velike neodvisne raziskave, ki niso bile financirane s strani farmacevtskih podjetji, namreč niso uspele dokazati pozitivnega učinka teh učinkovin.«

Kaj lahko torej storimo, če so sklepi že obrabljeni? »Težave največkrat lajšamo z zdravili proti bolečinam in vnetju v obliki tablet ali injekcij, bolnikom svetujemo telesno aktivnost, ko pa so bolečine tako hude, da je gibanje že zelo oteženo, pa pride v poštev operacija - vstavitev umetnega sklepa,« sklene ortoped. In topli meseci so kot nalašč za sprehode ali kolesarjenje v naravi, ob bolečinah pa se obiska zdravnika ne splača odlašati.

VIR: Zlata jesen


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  SVETOVALNI SERVIS: Popuščanje medeničnega dna
Gost je bil prof. dr. Pavle Košorok, dr. med, specialist kirurg, proktolog.
nedelja, 22.7.2018
 
  Bolečine v križu
Tretji najpogostejši vzrok za kirurške posege.
nedelja, 1.7.2018
 
  Najdražje ni nujno najboljše
Za zaščito pred soncem ni treba odšteti veliko denarja, po testiranju 15 izdelkov ugotavljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.
četrtek, 5.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save