pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zagorelost je poškodba
ponedeljek, 6.8.2018
         

S porjavelostjo, ki jo sprožijo poškodovana jedra celic, se naša koža namreč brani pred UV-žarki in fotostaranje se zato nikakor ne zgodi šele z opeklino.Učinki UV-žarkov
UVA-žarki prodrejo globoko v kožo in kratkotrajno porjavelost sprožijo s prenosom melanina iz globljih plasti proti površini. Ob tem tvorijo proste radikale in dolgoročno spremenijo celice, izsušijo kožo, poškodujejo kolagenska vlakna, kar povzroči prezgodnje staranje, alergijo na sonce, motnje pigmentacije ter ne nazadnje kožnega raka. V povrhnjico (epidermis) pa prodrejo tudi UVB-žarki, zato prav tako porjavi in je dovzetna za sončne opekline, alergijske reakcije in kožnega raka. Dobra zaščita tako pred UVA- kot UVB-žarki je torej nujna.

Kaj potem povedo zaščitni faktorji? Kolikokrat dlje smo lahko na soncu, preden nas opeče. Če bi bili nezaščiteni po denimo 15 minutah rdeči kot kuhani raki, smo s faktorjem 15, vsaj v teoriji, pred opeklinami varni tolikokrat dlje, kar je 225 minut. Faktor fotostaranja je pri tem okoli trikrat nižji, kot piše na embalaži. Pa še to, če smo kremo seveda dovolj enakomerno in debelo nanesli, kar ponavadi ni pravilo, zato so posledice izpostavljanja soncu vse pogosteje opazne že pri dvajsetih letih ali celo prej. Pri svetlopoltih namreč že ena opeklina v otroštvu pusti rjave lise, recimo na ramenih, zunanjih delih rok, nosu, licih. Imenujemo jih sončne pege, a so prvi znaki fotostaranja, ki jim z leti sledijo sprva drobne, nato globlje linije in gube, rdeče žilice, stanjšana ali zadebeljena rumenkasto obarvana koža, pomnoženo število kožnih izrastkov, neenakomerna pigmentacija.

Kožo primerno zaščitite
Najboljša zaščita pred soncem so seveda izogibanje neposrednemu sevanju, uporaba oblačil in pokrival z vsaj šestcentimetrskim robom ter sončnih očal in uporaba zaščitnega faktorja na odkritih delih telesa, kadar se dalj časa zadržujemo na prostem. Faktor 30 ali višji je vsekakor boljši od 20, saj moramo upoštevati manjši nanos od priporočenega, medtem ko faktorji 15 in manj ne zadoščajo. UVA- in UVB-filtri ter dodani antioksidanti poškodbe celičnih organov, tvorbo prostih radikalov in zmanjšanje imunskega odgovora preprečijo še dodatno.

Med zaščitnimi pigmenti pa se ta hip veliko govori o železovem oksidu, ki prepreči dostop vidne svetlobe do pigmentnih celic, melanocitov, ki naj bi vplivali na nastanek čezmerne pigmentacije – melazme. A kljub redni, pravilni in ponavljajoči se uporabi zaščitnih krem do kožnih celic še zmeraj prodre nekaj odstotkov UV-svetlobe in škodo, ki jo ta naredi, delno omilimo z geli po sončenju. Tem so v glavnem poleg vlažilnih snovi dodani še močni antioksidanti.

Izbira in količina sta bistveni
Zaščita pred soncem je kot obleka - enake ne moremo imeti za plavanje, poletni in zimski šport, delo na prostem, službo. Za plavanje so tako najboljše vodoodporne z mineralnim zaščitnim faktorjem, pri poletnih športih in delu na prostem pa nemastne kreme, geli, stiki z lahko teksturo, ki se ne spirajo pri potenju. Organske filtre, ki ne puščajo sledi in leska, nanesemo v pisarni. Pršila je treba pritisniti vsaj 25-krat, če želimo zaščititi telo srednje velikega odraslega. Ker je na plaži nanašanje treba ponoviti vsaj na dve uri ali po kopanju, so primernejša za posamezne dele telesa.

VIR: Bonbon


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Poleti pijte dovolj tekočine!
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje: izogibajte se alkoholu, saj povečuje dehidracijo.
petek, 20.7.2018
 
  Ohladite se brez klime
Tukaj je 10 načinov, s katerimi si lahko pomagate, če v vaših prostorih nimate klimatskih naprav.
četrtek, 2.8.2018
 
  Hormon sreče nastane v črevesju
Že pred 2500 leti je Hipokrat vedel, da ima črevesje ključno vlogo pri človekovem zdravju in dobrem počutju.
sreda, 18.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save