pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zdravo črevo, srečno telo
sreda, 29.8.2018
         

Se po hrani počutite napihnjeni ali težki in vas nadlegujejo zoprne težave s prebavo, ki jih nikakor ne znate urediti? Potem morate v jedilnik nujno vključiti več vlaknin. Sicer vam jo črevesje lahko zagode na mnoge načine, ki jih morda sploh ne boste povezali z njim. Denimo utrujenost, razdražljivost, glavoboli, obolevanja in še marsikaj drugega so presenetljivo pogoste posledice slabo delujočega črevesja.

Neurejena prebava namreč ne slabi samo njegovega delovanja, temveč šibi celotno telo, opozarja Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka, članica največje ameriške dietetične organizacije ADA, ki združuje najboljše strokovnjake za prehrano. »Ob slabo delujočem črevesju se upočasni normalno delovanje peristaltike in telo se počasi zastruplja. Prav ti toksini pa so glavni povzročitelji številnih sodobnih bolezni,« pojasnjuje. Ker nas črevesje na svoje oteženo delovanje dostikrat ne opozori s kakšnim večjim pompom, njegova subtilna sporočila pogosto spregledamo. A napaka je že, da čakamo na simptome.

Telo bo končno lahko vsrkalo vitamine

Kadar uredimo prebavo in stene črevesja očistimo blata, ki se je sprijelo nanje ter morda celo več mesecev ali let onemogoča prehod esencialnih vitaminov in mineralov v telo, se to pozna na več nivojih. V prvi vrsti je olajšana prebava, počutimo se lažje in imamo več energije. Ker je telo končno zmožno vsrkavati vitamine in minerale, ki mu jih zagotavljamo s hrano, se zmanjša tudi število obolenj in izboljša splošno počutje. Vse to lahko dosežemo z nadvse preprostimi in naravnimi rešitvami.

Uživajte vlaknine
»Aktivne vlaknine svetujem vsem, saj jih večina v sodobnem načinu življenja poje premalo, če želimo dejansko dobro in zdravo izgledati, se tako tudi počutiti, poskrbeti za zdravo presnovo in zdravo prebavo,« svetuje prehranska terapevtka, ki kot rešitev priporoča topne vlaknine psilium. »Slednje imajo ogromno dokazanih zdravstvenih prednosti. Med drugim uravnavajo prebavo in telesno težo, ob vezavi z vodo pa tvorijo želatinasto snov, ki deluje kot nekakšna krtača, saj suho blato, strupene presnovnike, ki se nalagajo na stenah črevesja, postrga, veže in se potem z njimi izloči. Tako pospešimo oziroma uredimo prebavo.« Edinstvena formulacija Psylliox aktivnih vlaknin je tisto, kar naše črevo in telo potrebujeta. Z njihovo pomočjo boste lahko spoznali, kako pomemben vpliv ima urejena prebava na dobro počutje in zdravje.

Odrasli moški do 50. leta naj bi dnevno zaužili 38 gramov vlaknin, ženske 35.

In kje jih najdemo?


Zelenjava


  • brokoli, špinača, blitva, artičoke, korenje, zelje, grah,

  • sušen grah, fižol, čičerka, leča,

  • oreščki in semena, kot so mandeljni, lanena semena, arašidi in pražena soja.


Sadje


  • suho sadje, kot so marelice, dateljni, suhe slive in rozine,

  • jagodičje, kot so robide, borovnice, maline in jagode,
  • pomaranče, jabolka in hruške z olupkom vred.


Žitarice


  • polnozrnati žitni izdelki,

  • polnozrnate žitarice, kot so ječmen, kokice, koruza in rjavi riž,

  • polnozrnate testenine,

  • polnozrnati kosmiči.

Če v jedilnik vključimo več jedi, bogatih z vlakninami, tudi lažje hujšamo, saj moramo tovrstno hrano žvečiti dlje, hkrati pa nam ob nizki energijski vrednosti daje občutek sitosti. Poleg tega v črevesju nabrekne in tako še upočasni absorbcijo hranil.

Vir: Zlata jesen

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  S hojo do manjše obrabe sklepov
Z leti se čvrstost kosti zaradi osteoporoze zmanjša, kar pomembno poveča tveganje za zlome kosti in poškodbe sklepov.
sreda, 25.7.2018
 
  Ananas: Starejšim krepi kosti
Ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja celic.
sreda, 27.6.2018
 
  Kako skrbimo za svoje zdravje?
Več kot polovica prebivalcev Slovenije ima prekomerno telesno težo.
četrtek, 21.6.2018
 
 
 
 


 
Save Save