pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Okrepite svoje telo na plaži
četrtek, 19.7.2018
         
Ko tako poležavamo na plaži in uživamo ob valovanju morja, kričanju galebov in petju murenčkov, se počutimo kot v raju. Čas se je ustavil in uživamo točno v tem trenutku. Ob sedanjem tempu v službi in skoraj povsod je sprostitev in popolna umiritev čustev nujna in zdrava.


Še večji mir in še večje doživljanje vsega morskega pa občutite v zgodnjih jutranjih urah, ko še večinoma vsi spijo. To je tisti pravi moment ali krajši čas, ko se resnično lahko posvetite sebi. Lahko samo odidete na obalo in se sprehajate, lahko greste na krasen jutranji plavalni in/ali tekaški »maraton«, lahko pa se telesno in duševno sprostite ob telovadbi.

Spodaj je opisanih nekaj vaj, ki jih izvajajte počasi. Naredite toliko ponovitev, da vas že peče, takrat pa izvedite še dve do tri dodatne ponovitve ali sekunde.

1. Dvigi iztegnjenih nog.
Ulezite se na hrbet, roke položite z dlanmi ob tla in dvignite iztegnjene noge do pravega kota na trup. Na vrh stopal položite natikač. Dvigujete medenico od tal, tako da čutite spodnje trebušne mišice. Pomagajte si z rokami. Glava mirno leži na tleh.

2. Polovičen most.
Ulezite se na hrbet, pokrčite kolena in dajte med kolena zvito brisačo. Roke položite z dlanmi ob tla in dvignite boke čim višje. Stopala naj bodo vzporedna in v širini bokov. S koleni stiskajte brisačo, da ne pade. Počasi dvigujte in spuščajte boke. Lahko si pomagate z rokami. Vaje je odlična za krepitev križa, notranjih in zadnjih stegenskih mišic ter zadnjice.


3. Nizka deska.
Pojdite na trebuh in se postavite v desko na podlahteh. Če želite položaj otežiti, položite stopala z narti na podlago. Pazite, da ne spuščate bokov. Zavestno napnite trebušne mišice. Držite, kolikor časa gre. Vaja je odlična za krepitev trupa ali telesnega jedra.

4. Spuščanje kolen v visoki deski.
Ste v visoki deski (naslonjeni na dlani). Izmenično se približujte tlom s kolenoma (do 1 cm od tal). Pogled je usmerjen v tla.

5. Moški skleci.
Ni važno koliko se spustite proti tlom, bolj je pomembno da obdržite boke na višini.

Po končanih vajah vam svetujem, da še malo zaplavate, toda ne po polžje, ampak z lepimi in dolgimi zamahi. Tako se boste še pretegnili ter raztegnili in vam ne bo potrebno delati razteznih vaj na suhem.

 

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si
zdravozivi.si

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  10 napotkov za vse ljubitelje teka
Trening hitrosti tudi za vzdržljivce.
ponedeljek, 18.6.2018
 
  Vadba je lahko velik napor in stres
Šport med in po nosečnosti.
nedelja, 3.6.2018
 
  Ali je jutranji trening boljši od večernega?
Pazite, pospešen metabolizem vam lahko krati spanec.
sreda, 11.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save