pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pomagajte vnučkom pri motoričnem razvoju
ponedeljek, 3.9.2018
         

V šoli je športa premalo. Premalo je ur športne vzgoje, zato je nujno dodatno gibanje. Delno so rešitev športi raznih klubov in gibalnih programov, toda razen če otrok resno ne trenira nekega športa, je tega premalo.

Vsak otrok potrebuje vsak dan vsaj eno uro intenzivnega gibanja. V realnosti otrok ne more eno uro na polno teči, zato bi 6-letnik (predvsem fantje, dekleta malo manj) potreboval vsaj 3 do 4 ure na dan, da se normalno premiga oz. igra s sovrstniki. Gre za igre hitrosti, moči, koordinacije, ravnotežja. Če bi imel otrok čas in prostor, bi vse te motorične sposobnosti spontano razvijal. Kot starš mu to morate omogočiti. Pojdite ven v gozd, kjer otrok lahko po mili volji teče, skače, preskakuje potok, hlode, hodi in lovi ravnotežje na hlodih, se obeša po vejah kot opica.

Spodaj je nekaj nasvetov za starše, dedke in babice in ostalo otrokovo ožjo družino, kako razvijati otrokovo motoriko:

1. Otroka že od majhnega ne bremzajte, ampak spodbujate. Ne olajšujte mu dela, naj se malo pomatra, ko npr. pleza po lestvi. Če je sposoben preplezati prvo prečko, ga spodbujajte, da naj gre še na naslednjo. Ne dvigujte ga dol, ampak naj pride dol, na isti način kot je prišel gor.
2. Pri športnih aktivnostih oblecite otroka v manj lepa oblačila, da ne boste vzdihovali ali kričali, naj pazi, ker je pred njim blato, da se ne umaže. Raje mu recite, naj vzame zalet in poskuša preskočiti blatno lužo.
3. Ne utišajte otroka z ipadom in risanko na televiziji. Poslušajte ga! Samo tako boste razvili in utrdili vez med vami in otrokom. Kasneje, ko bo starejši bo vedel, da vam lahko zaupa.
4. Otrok je spontan. Hitro se začne dolgočasiti, zato je narava in igrišče ter dobra družba vedno prava rešitev.
5. Opazujte, kako se otrok razvija od grobe do fine motorike. Najprej bo dvigoval glavico oz. pasel kravice, se začel obračati okoli osi, se prijemati za nogice, sedeti, se dvigovati na noge, vmes mogoče plaziti, nato bo začel pobirati stvari. Opazujte, kako pravilno se otrok skloni in pobere igračo-vse dela z nogami in ravnim hrbtom. Veliko igre opravlja v čepečem položaju, ki je izredno zdrav in ugoden položaj. Ko bo večji, bo začel brcati, tekati, nato pa pride na vrsto motorika z rokami: vodenje žoge, zadevanje, risanje, pisanje itd..
6. Omogočite mu, da bo imel dovolj manevra oz. prostora. Naj ima na voljo najprej manjši prostor, kot npr. peskovnik na igrišču, nato vrt, nato travnik, nato gozd, nato športne površine in objekte. Stopnjujte z večjim manevrom otrokov motorični razvoj.
7. Zgled vleče. Bodite vi kot straš športni, aktivni. Otrok oponaša vas. Če boste vi igrali igrice na računalnik ves čas, ne bo želel ven, ampak igrati igrice.
8. Ni potrebno, da zapravljate denar za neskončno športnih rekvizitov. Za začetek je dovolj nogometna žoga, poganjač oz. kolo in veliko naravnih ovir kot so drevesa, hlodi, palica,..
9. Ne dajajte otroku potuhe. Če greste na izlet z 2 do 4 letnim otrokom, določite cilj, toda če otrok začne sredi poti jamrati, da ne more več, ga ne nosite, ampak ga motivirajte skozi igro (igrajte se uganke, povejte pravljico, mu obljubite lepo pohodno palico, itd.), da nadaljuje pot. Lahko malo počivate, lahko pa predčasno zaključite pot ter ga pohvalite, ker je lepo sam hodil in recite, da bo naslednjič močnejši in bo šel še malo dlje. Če pa hodite s starejšim otrokom, mu vsekakor povejte, kam greste in kje je cilj ter ga motivirajte s kakšno malenkostjo, kot je priboljšek na vrhu, dobra risanka zvečer, itd. Vedno pa se obnese dobra družba. Otrok bo kar letel na vrh, če bo šel zraven še kakšen njegov prijatelj.


Osnovna motorika se resnično najbolj razvija do okoli 7. leta starosti. Pri dečkih malo počasneje, toda pri okoli štirih se jim odpre in resnično napredujejo na motoričnem razvoju. Pod pogojem, da jih kot starš spodbujate.

Osebno vodim športno vadbo za otroke Pogumni Risko (https://zdravozivi.si/vadba-za-otroke/) že več let in moj moto je "zdrav duh v zdravem telesu in zdravem okolju". Program je za 4 do 8 let (mlajša skupina) in 6 do 12 let (starejša skupina). Otroci se popolnoma sprostijo, uživajo, tekmujejo, si pomagajo, se spodbujajo in seveda nabirajo telesno kondicijo in motorični razvoj. Starejši so v pomoč in zgled mlajšim. Mlajši hočejo posnemati starejše in zato napredujejo izredno hitro.

Kljub vsemu pa za gibanje in motorični razvoj nikoli ni prepozno. Tudi pri delu z odraslimi (http://zdravozivi.si/sport-in-rekreacija/) opažam, da tisti, ki so bili manj gibalno aktivni in slabši v motoriki, izredno dobro napredujejo. Poleg tega pa se, tako pri mlajših kot pri starejših, pozna gibanje, ne samo na telesnih sposobnostih, ampak tudi na kognitivnih ali miselnih sposobnostih.

Zato je dobro, da se kot starš zavedamo, da športni zgled šteje v dvojno korist: v korist otroka in v korist nam odraslim tako na duševni kot telesni ter miselni ravni.

 

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si
zdravozivi.si

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save<

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kako naučiti vnuka plavati
Glavno je, da otrok pri tem uživa.
sreda, 8.8.2018
 
  Vaje za moč hrbtnih in trebušnih mišic
Moč trupa in stabilizatorjev trupa je ključna pri vsakdanjih opravilih.
sreda, 1.8.2018
 
  Kako začeti z gibanjem, če sem popoln začetnik
Se počutite, da ste tik pred tem, da naredite odločilni korak?
sreda, 18.4.2018
 
 
 
 


 
Save Save