pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pot do zdravja: 6 navad, ki jih raje opustite
sreda, 3.10.2018
         

Slabe navade je izjemno težko odkriti ali popraviti, še zlasti, če menimo, da so zdrave. Pogosto se take navade hitro nakopičijo. Včasih spotoma slišimo kako informacijo od sosedov, družinskih članov ali v kateri od modnih knjig o dietah, ki jih imamo doma. Ne glede na to, ali so te informacije iz zanesljivega vira, si jih zapomnimo in vplivajo na naš potek dneva.

Zlahka se jih navadimo in z nami ostanejo vse življenje. Presenečeni bi bili, če bi vedeli, kako zelo škodljive so lahko nekatere na videz nedolžne in "zdrave" navade.

Ščetkanje zob
Ko je nekaj umazano, to zdrgnete. In če je res umazano, podrgnete še malo močneje. Ta teorija je smiselna pri čiščenju škornjev ali umazanih tal, ne pa pri umivanju zob. Z grobim ščetkanjem pravzaprav naredite več škode kot koristi, saj takšno čiščenje povzroči umikanje dlesni in poveča občutljivost zob. Umikanje dlesni je nepovraten proces, pri katerem se izpostavijo zobne korenine, zaradi česar so zobje postanejo občutljivi na hladno in vroče. Uporabite mehkejšo zobno krtačko in med ščetkanjem manj pritiskajte. Lahko pa investirate tudi v električno zobno ščetko, ki bo opravila delo namesto vas.

Uživanje vitaminskih dodatkov
Ko čutite, da se vas loteva prehlad, hitro povečate dozo vitaminov, saj so ti zdravi in boste tako hitreje ozdraveli. Žal uživanje čezmerne količine vitaminov ni prava rešitev. Nekateri vitamini, kot je vitamin C, so topni v vodi, in če zaužijete več vitamina C, kot ga lahko vaše telo absorbira, boste presežek izločili z urinom. Drugi vitamini, na primer vitamin D, so topni v maščobah. To pomeni, da se raztopijo v maščobi in se nato shranijo v tkivu v telesu, kjer lahko dosežejo nevarno visoke ravni.

Spanje čez dan
Popoldanski spanec je super, vendar ne, če se prebudite ob polnoči in ne veste, kje ste ali kdo ste. Ta neprijetni stranski učinek popoldanskega spanca se imenuje spalna inercija, povzroči pa jo nenadna prebuditev sredi faze REM, ko imate v telesu visoko raven melatonina. Zaradi popoldanskega spanca lahko imate težave s spanjem ponoči ali pa vas muči nespečnost. Najboljše je, da vsak dan zaspite in se prebudite ob istem času.
Če pa že morate malo zadremati, si privoščite kratek popoldanski spanec, ki traja od 10 do 30 minut. Najbolj priporočljiv čas za to je nekje okoli 14. ure, ko se počutimo malce zaspani. Dremež ob tej uri bo manj verjetno vplival na nočno spanje. Da bi počitek kar se le da izkoristili, si zanj izberite tih in temen prostor ter počakajte, da se popolnoma zbudite, preden nadaljujete obveznosti.

Izpuščanje zajtrka
Ljudje ne zajtrkujejo iz različnih razlogov. Morda ne morejo zajtrkovati takoj, ko se zbudijo, nimajo časa ali pa so slišali, da naj bi bilo to zdravo. Resnica je, da je zajtrk najpomembnejši obrok v celem dnevu. Z njim prekinemo nočno teščost in zaženemo presnovo za ta dan. Jutranji obrok prav tako preprečuje dopoldanski občutek zaspanosti in izgubo koncentracije.
Poleg tega, da zjutraj povečamo vnos kalorij, zvečer pa ga zmanjšamo, bi morali v zajtrk vključiti tudi beljakovine. Skoraj vse primere jutranje in opoldanske zaspanosti ter splošne utrujenosti pri delu gre pripisati nizkemu krvnemu sladkorju. Čeprav se krof za zajtrk sliši zelo okusno, bodo ogljikovi hidrati močno in hitro dvignili vaš krvni sladkor, nato pa povzročili nenaden in utrujajoč padec sladkorja. Beljakovine obenem pomagajo ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja ves dan in ne povzročajo zaspanosti.

Telovadba za vsako ceno
Če zbolite ali se poškodujete, včasih ne želite izpustiti telovadbe, še zlasti, če ste pravkar prišli v formo. V nekaterih primerih sicer lahko telovadite kljub bolezni, v drugih je to odsvetovano. Ob bolezni velja splošno pravilo, da lahko telovadite, če je bolezen nad vratom, na primer nahod ali zamašen nos. V tem primeru se boste po lažjem teku morda celo počutili bolje. Kadar je bolezen v vaših prsih, kašljate, vam je slabo ali vas bolijo sklepi in imate povišano temperaturo, telovadbo raje izpustite.
Tudi telovadba ob poškodbi je odvisna od poškodbe. Številni bodibilderji telovadijo kljub bolečinam, pri katerih gre po navadi za neprestano razbolelost mišic. A tudi oni ne telovadijo, ko so poškodovani. Trening ob poškodbi vas prisili, da poškodbo na neki način kompenzirate in na primer napačno držite utež ali imate napačno držo telesa, zaradi česar se lahko še dodatno poškodujete. Najbolj priporočljivo je, da najprej okrevate in šele nato nadaljujete trening.

Izločitev celotne skupine živil
Velikokrat lahko slišimo, kako zdravo je izločiti celotno skupino živil iz svoje prehrane. Nekaj časa so ljudje mrzlično izločali ogljikove hidrate, spet drugič so povsem opustili maščobe. Številni so se tega posluževali v upanju, da bodo končno imeli sanjsko postavo. Resnica je, da naše telo potrebuje vse skupine živil. Ljudje na dieti so se dolgo časa izogibali maščobam. Ta trend so si izmislili proizvajalci hrane, ki so uvedli nizkomaščobne različice svojih izdelkov, na primer kekse brez maščobe ali solatne prelive z nizko vsebnostjo maščob. Številni ljudje so temu trendu sledili. Zdravniki in svetovalci za prehrano se danes strinjajo, da so maščobe dobre za nas in da jih naše telo potrebuje.

Ob vseh nasprotujočih si sporočilih, s katerimi nas bombardirajo, je težko dobro poskrbeti zase in za svoje zdravje. Preden sprejmete s tem povezane odločitve, se zato vedno dobro informirajte.

Vir: V Nedeljo


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  10 živil za goste lase
Uravnotežena prehrana ni koristna le za lepo postavo in dobro počutje, temveč tudi za bujne lase.
sreda, 19.9.2018
 
  Kozmetika: Pazite, kaj uporabljate?
Številne sestavine kozmetičnih izdelkov so našemu telesu škodljive, zato se je bolje odločiti za naravno kozmetiko.
petek, 28.9.2018
 
  Test detergentov
Na testu ZPS zmagal najcenejši izdelek za ročno pomivanje posode.
ponedeljek, 13.8.2018
 
 
 
 


 
Save Save