pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Odnos do starejših
sobota, 28.7.2018
         

Na pot življenja od rojstva do smrti vplivajo individualni in sociološki dejavniki: osebna pričakovanja, načrti, individualne značilnosti, kulturni modeli. Človeku sta od spočetja do smrti nujno potrebni vpletenost in povezanost vsaj z nekaj ljudmi v osebnih medčloveških odnosih, ugotavlja vodja slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov Marjana Kamnik, ki je vpeljala medgeneracijske centre na Koroškem. "Ko sem kot otrok izgubila oba starša, sem dobila največjo dediščino. Ta izkušnja je oblikovala moj odnos do starih ljudi. Delo, ki ga opravljam, je zame skoraj hobi, saj nikoli v 28 letih nisem šla s težavo v službo."

Po njeni oceni se ustaljeni življenjski poteki spreminjajo, opuščajo se tradicionalne poti vstopanja v odraslost, svoj pomen izgubljajo konec šolanja, zaposlitev in ekonomska neodvisnost od staršev. Dejavnosti, ki so bile v preteklosti samoumevne, ustvarjanje družine in starševstvo, so postale stvar individualne presoje. Posameznik ne sledi več družbenim normam, ampak svojim željam. Spreminjanje družbenih vrednot briše meje med obdobji, ki so enako smiselna, tako mlada in srednja leta ter starost, ki je specifično v svoji pojavnosti in po življenjskih nalogah. 

V družini je premalo medgeneracijske komunikacije

Največ starih ljudi še vedno zadovoljuje del svojih nematerialnih socialnih potreb v družinskem krogu svojcev druge in prve generacije. Današnji spremenjeni življenjski poteki spreminjajo tradicionalne razmere. Tako nastajajo problemi, da nobena od generacij v družini ni komunikacijsko usposobljena za kakovostno sožitje, zato so njihovi odnosi pogosto prazni in napeti. Dejstvo je tudi, da ljudje ne sprejemajo več starosti kot obdobja, ki je enako smiselno kot mladost in srednja leta. Starejši so ranljiva skupina, za katero družba ne skrbi tako, kot si glede na njen prispevek v družbi zasluži, poudarja Kamnikova. Moti jo predvsem načrtna prezrtost starih ljudi.

Starost je lahko najbolj bogato obdobje v življenju

"Prepričana sem, da ljudem ne manjka volje za lepo življenje v kateremkoli obdobju. Je pa odvisno, kako si konstruiramo pojem o sebi tudi v povezavi s subjektivno starostjo in predvsem, kak odnos ima družba do starosti in staranja. Verjetno drži, da je lahko starost najbolj klavrno obdobje človekovega življenja, lahko pa je najbolj bogato. Res je tudi, da dogodek, ki je v mladosti malenkosten, lahko v starosti pomeni dogodek dneva ali nekega časa. Za medgeneracijsko sožitje so pomembni programi socialnega vključevanja in aktivacije ter medgeneracijskih centrov, ki vzpostavljajo in spodbujajo načine, kako vse ozavestiti o nujnosti osebne priprave na kakovostno starost. Bistveno je poslušati se, poskušati razumeti in živeti tisto, zaradi česar je vredno živeti. Tak odnos, kot ga imamo danes mi do starih ljudi, lahko pričakujemo do nas, ko bomo stari."

VIR: Zlata jesen


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kolumna: Bližine in razdalje
Obisk v domu za starejše je odprl veliko več dimenzij nadaljnjega razmisleka.
sobota, 7.7.2018
 
  Dunajčani kmetujejo s pomočjo računalnikov
V avstrijski prestolnici bodo kmetje lahko uporabljali informacijsko tehnologijo za pomoč pri poljedelstvu.
ponedeljek, 6.8.2018
 
  Učenje tujih jezikov v zrelih letih
Odličen način za ohranjanje možganske kondicije.
torek, 3.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save