pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Po novo znanje po upokojitvi
ponedeljek, 3.9.2018
         

Jeseni v šolske klopi ne sede le mladina, ampak se začnejo tudi tečaji in študijski krožki, namenjeni starejšim.

Motivi, da se starejši odločijo za učenje in osvajanje novih znanj in spretnosti, so različni. Nekateri se po upokojitvi začnejo ukvarjati s konjički, ki so jih vseskozi mikali, a jim je zanje ob službi in družini zmanjkalo časa - udeleženci likovnih delavnic nemalokrat navajajo prav ta razlog. Spet drugi tudi v starejših letih čutijo potrebo po umski aktivnosti, stalnemu učenju in pridobivanju novega znanja, tretji hodijo na tečaje zaradi druženja, navezovanja novih socialnih vezi. Spet eni si s tem izpolnijo in osmislijo dan, preženejo osamljenost ... Nekateri hodijo na tečaje sezono ali dve, drugi obiskujejo tečaje in delavnice dolga leta - iz leta v leto.

Prelomen tečaj francoščine

V Sloveniji je možnosti za starejše, ki želijo obiskovati tečaje in delavnice, precej, zlasti seveda zahvaljujoč univerzi za tretje življenjsko obdobje. Ta je pred dobrimi tremi desetletji orala ledino na področju ponujanja možnosti za izobraževanja, tečaje in delavnice, za starejše - prvi tečaj, načrtno namenjen starejšim, je bil tečaj francoščine, ki ga je vodila dr. Dušana Findeisen, ki velja za začetnico izobraževanja starejših pri nas in je soustanoviteljica Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Zdaj je v mrežo Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje vključenih že 52 univerz za tretje življenjsko obdobje v 51 krajih, ki jih obiskuje 21 tisoč starejših. Izobraževanje starejših v obliki tečajev in delavnic pa nudijo tudi nekateri drugi ponudniki. V Mariboru denimo lahko starejši ljudje novo znanje z najrazličnejših področij v družbi svojih vrstnikov pridobivajo tako v okviru mreže univerze za tretje življenjsko obdobje kot zunaj nje.

Kdaj in kje poteka vpis?
Vpis v študijsko leto 2018/2019 poteka od 3. do 28. septembra 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest v študijskih skupinah. Vpišete se osebno na sedežu Univerze za tretje življenjsko obdobje, Poljanska cesta 6, vsako delovno dopoldne med 9.00 in 12.00 uro, izjemoma tudi popoldne do 16.00 ure. Več informacij: www.utzo.si/vpis.

Vir: Večer, Utzo


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Učenje tujih jezikov v zrelih letih
Odličen način za ohranjanje možganske kondicije.
torek, 3.7.2018
 
  Tudi starejši od 60. let so lahko prostovoljci
Pri Slovenski filantropiji pravijo, da so v njihovih prostovoljnih programih izkušnje starejših prostovoljcev neprecenljive.
sreda, 15.8.2018
 
  Priložnost za ljubitelje pisanja
Imate priložnost, da s svojim besedilom prispevate pri ozaveščanju družbe o pomenu zmanjšanja in preprečevanja nastajanja odpadkov.
četrtek, 9.8.2018
 
 
 
 


 
Save Save