pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kolumna: Pogled iz penziona
četrtek, 12.7.2018
         
Z Lentom se je nabralo štofa za časopisne družabne kronike, po koncu mariborskega festivala piše upokojena novinarka Nada Ravtar.

Upokojena novinarka Večera Nada Ravtar

Kot ima ognjemet vsaka vas, ima tudi družabno kroniko vsak časopisek, vsem je pa skupno to, da je na vseh prireditvah ista elitica, zaradi pomanjkanja obrazov pa so na več slikah isti. Pred časom je bila to gospa, ki je ni več v našem mestu, a je bila na vseh dogodkih in ovekovečena v vsaki družabni kroniki, če je ni bilo na sliki, je najbrž ležala doma z visoko vročino. Prevelik ego? Pravijo, da je ego kot reka, ki je v redu, dokler je v svoji strugi, a ko prestopi bregove... No, sedaj so na ringlšpilu egov drugi obrazi, a v kronikah spet vedno isti. Pred kratkim sem preštela v neki kroniki štiri slike z istega dogodka, na katerih je bila ista gospa. V različnih družabnih kombinacijah, seveda, enkrat z možem, enkrat s to prijateljico, enkrat z ono, pa z direktorjem česarkoli že itd., danes na Lentu, jutri na Borštniku, pojutrišnjem pri odpiranju kafiča ali ob obletnici fitnes centra... S slik v družabnih kronikah jih že vse tako poznam, da bi se lahko z njimi tikala.

S čage na čago do slave. Se pa rada spominjam nekaterih čag, ko še nisem pogleda upirala iz penzije. Se spomnite 7D-jeve akcije Zlati ekran? (Mimogrede: ko smo jo mi po nemarnosti izpustili iz rok, so se rodili Viktorji.) Bralci so glasovali za teve osebnost in ker so bile te praviloma iz Ljubljane (danes se sprašujem, zakaj smo jim nekam lezli), smo se sedemdejevci vozili tja na podelitev, po njej peljali nagrajence in tiste, ki so bili zraven po službeni dolžnosti, na kosilo, ob treh popoldne pa je bilo že vsega konec. O, ko smo pa začeli podelitve prirejati v Mariboru, pa ni šel nihče od Ljubljančanov domov že ob treh. Dobro se spomnim neuničljivega nagrajenca Janeza Čučka, ki se je vrnil v Ljubljano šele s prvim jutranjim vlakom naslednjega dne, ponoči pa je pri Šauperlu v Bezeni še pridno pekel palačinke.

Naj se z Lenta in iz družabne kronike sprehodim do parka, da prikimam občinskemu namenu, da "vrže" milijon evrov v prenovo promenade. Skrajni čas. Upam, da prenova ne pomeni samo glavne promenade, saj so tudi vse poti, ki vodijo do nje, kriminal. Po njih je še v supergah težko hoditi, da bi pa po tem razdrapanem asfaltu, ki si ne zasluži tega imena, brez rukanja vozili otroški voziček ali bi se otročki brez nevarnosti poganjali s poganjavčki ali učili voziti kolo? Naš park zelo dobro poznam, skoraj vsako jutro ga prehodim do zadnjega ribnika, tja nekam se mi iz penzije vrne spomin na drsanje na prvem ribniku, na to, kako so rezali led na drugem in ga odvažali, pa na sankanje in smučanje na tistih bregovih ... Pa seveda na to, da so bile po vsem parku tablice, da je hoja po travi prepovedana, paznika smo se pa otroci zelo bali. In nismo hodili po travi. Danes bi morda lahko pisalo, da hoja po travi nepooblaščenim ni dovoljena. Kdo bi sicer to bil, nimam pojma, kot nimam pojma, kdo je pooblaščen, da se lahko igra na otroškem igrišču pri biotehniški šoli, kjer na ograji igrišča piše: Uporaba igrišča nepooblaščenim strogo prepovedana. Niti ne piše, da se lahko igrajo na lastno odgovornost, kot piše na vratih na nekdanje košarkarsko igrišče v Ljudskem vrtu. Čeprav je tam že dolgo parkirni prostor.

P. S. V lekarni je tehtnica, a da se tudi tehtate na lastno odgovornost, vam pove na njej nalepljeno opozorilo. Tako, če vas bo kap, ko boste videli, koliko tehtate, da ne boste rekli, da vas niso opozorili.

VIR: V Soboto


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save