pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Prodali čevlje cesarice Sissi za 21.250 evrov
četrtek, 28.6.2018
         

Skoraj 300 predmetov s habsburškega in drugih evropskih dvorov je dunajska dražbena hiša Dorotheum ponudila na dražbi. Najvišjo ceno so dosegli copati cesarja Franca Jožefa ter čevlji in senčnik cesarice Sissi.

Dunajski Dorotheum, ena izmed največjih dražbenih hiš na svetu, je na dražbi za 11.250 in 6.250 evrov prodala dva para cesarjevih copat iz kozjega usnja s svileno podlogo. Osebni predmeti njegove žene cesarice Elizabete oziroma Sissi so dosegli še višjo ceno. Najboljši ponudnik dvorec Schönbrunn je v svojo zbirko dodal čevlje iz črnega svilenega satena s sponko in biseri za kar 21.250 evrov in svilen črni senčnik cesarice za 18.750 evrov. Na držalu senčnika je vgravirana tudi inicialka cesarice »E« s križem sv. Štefana.

Člani osebja na  habsburškem dvoru so imeli dovoljenje, da lahko zasebne predmete njegovega veličanstva in cesarice Elizabete prodajo ter si na ta način nekoliko izboljšajo svoj prihodek. K tem predmetom je osebje za zagotavljanje avtentičnosti pripenjalo tudi potrdila. Med najbolj znane prodajalce habsburških dvornih predmetov sodi zasebni komorni strežaj cesarja Franca Jožefa Eugen Ketterl, ki je podpisan tudi na potrdilih z zadnje dražbe. 

Dorotheum vsako leto sicer organizira okoli 600 dražb, na eni izmed preteklih pa je bilo mogoče kupiti tudi cesarjeve brke in ščipalnik za nohte – vsak predmet je dosegel ceno 6.900 evrov.



Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save