pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Sivi lasje - modrost ali izdajalski znak staranja?
torek, 2.10.2018
         

O sivih laseh obstaja veliko vprašanj in še več zablod. Čas je, da odkrijemo, kaj je res in kaj ni.

Sivi lasje so posledica staranja, pravi ljudstvo. Res je, vendar le deloma. Sivi lasje se večinoma pojavijo ob prehodu v zrelo dobo, saj so povezani s procesom staranja. Sivi lasje so namreč posledica pomanjkanja pigmenta melanina, ki lasem daje barvo. Ljudje ta pigment proizvajamo z različnim ritmom in v različnih količinah, kar je tudi razlog za to, da lahko sive lase včasih vidite že pri 25-letniku, medtem ko ima marsikateri 52-letnik še vedno svojo naravno barvo las.

Če sive lase pulimo, se jih pojavi še več
Ni res. Znanstveni dokazi za to teorijo ne obstajajo, zato gre v tem primeru le za "babje čenče". Puljenje sivih las na noben način ne vpliva na barvo drugih las na glavi. Vsak lasni folikel ali mešiček lahko namreč vsebuje samo en las. Če torej ta las izpulimo, iz tega istega mešička nikakor ne more zrasti večje število las. Enako velja za lasne mešičke - kar storite z enim, na noben način ne vpliva na druge mešičke. Edina možna posledica puljenja sivih (in tudi nesivih) las je ta, da lahko s tem poškodujete lasni mešiček, zaradi česar morda na tem mestu ne bo več zrasel drug las.

Stres spodbuja rast sivih las
Ni res. Težko je reči, ali bo večja količina stresa, ki smo ji izpostavljeni danes, pospešila pojav sivih las v prihodnosti. To bi pomenilo, da bi moralo biti danes, ko je življenje veliko bolj stresno kot pred 50 leti, na ulicah veliko več sivolasih ljudi, tudi precej mlajših. Vendar to ni res. Stres ne more neposredno izzvati sivenja las, lahko pa povzroči njihovo izpadanje. Po drugi strani pa lasje, ko začnejo ponovno rasti, vsebujejo manj pigmenta, kar lahko povzroči hitrejši pojav sivih las. Z drugimi besedami, stres lahko prispeva k sivenju las, ne more pa ga neposredno povzročiti.

Sivi lasje hitreje rastejo
Res je, vendar le deloma. Nekatere raziskave nakazujejo, da sivi lasje rastejo hitreje od tistih, ki so ohranili naravno barvo. Obstajajo pa tudi študije, ki dokazujejo, da sivi in nesivi lasje rastejo enako hitro, medtem ko nekateri znanstveniki celo trdijo, da sivi lasje rastejo počasneje.

Sivi lasje so bolj čvrsti in debelejši
Res je, vendar le deloma. Obstaja tudi teorija, da so sivi lasje tanjši in bolj krhki. Toda ne obstajajo zanesljivi dokazi, ali je premer sivih las res večji ali manjši od premera nesivih las. Zaradi odboja in loma svetlobe so lahko sivi lasje res videti debelejši glede na to, da v roženi plasti vsebujejo manj vlage, maščobe in keratina. Njihova površina je bolj neravna, zato se svetloba od nje odbija drugače kot od las, ki še vsebujejo naravni pigment.

Sivi lasje so beli
Ni res. Mešanica las, ki so temnejši od "mladih las", in tistih, ki so svetlejši od "starih las", ustvarja vizualni učinek, na osnovi katerega lahko nastane vtis, da so lasje sivi. Pravzaprav imajo sivi lasje rumenkast odtenek in ne belega ali sivega. Lasje imajo namreč barvo, ki jo ohranijo, potem ko iz njih izgineta keratin ali melanin. Glede na strukturo lahko ta barva bolj vleče na rumenkasto ali belo.

Za sivenje las so lahko krivi vitamini skupine B
Res je. Če ste mlajši od 35 let in že imate sive lase, je to lahko posledica pomanjkanja vitaminov skupine B, zlasti vitamina B5 ali pantotenske kisline. V tem primeru lahko posežete po prehranskih nadomestkih na osnovi tega vitamina ali na svoj jedilnik uvrstite več živil, ki ga vsebujejo.

Kajenje pospeši pojav sivih las
Res je, vendar le deloma. V tem primeru velja enako kot za teorijo o stresu. Kajenje je škodljivo in ne prinaša nič dobrega, le celo vrsto zdravstvenih težav. Obstajajo raziskave, ki nakazujejo, da utegne pri kadilcih obstajati večje tveganje, da osivijo že v mladih letih. Seveda je treba pripomniti, da je vse to povezano tudi z genskimi dejavniki.

Pobarvati samo s trajnimi barvami
Ni res. Obstajajo razni tretmaji za prekrivanje sivih las z barvo, zato ne nasedajte lažnemu mitu, da je trajna barva edina rešitev. Na voljo so tudi naravne barve ali barve na osnovi kane, ki učinkovito prekrivajo sive lase in so tudi manj invazivne.

Sivi lasje lahko spet dobijo naravno barvo
Ni res. Ne obstaja nobena znanstvena raziskava, ki bi nakazovala na to, da bi bilo mogoče sivim lasem vrniti njihovo prvotno barvo brez uporabe barve. Ko se sivi lasje enkrat pojavijo, so trajni. Tedaj razen barvanja ni nobenega drugega načina, na katerega bi jim bilo mogoče povrniti prvotno barvo.

Človek lahko osivi zaradi šoka ali travme
Ni res. Verjetno ste že velikokrat slišali, da je nekdo osivel, potem ko je doživel neko travmo. Toda tako kot zaradi stresa tudi zaradi nekega travmatičnega dogodka ni mogoče popolnoma osiveti. Obstaja sicer povezava med travmatično izkušnjo in sivimi lasmi, vendar le dolgoročna.

Sončenje pospešuje pojav sivih las
Ni res. Sončni žarki lahko rjave ali rdeče lase le nekoliko posvetlijo, ne obstajajo pa znanstveni dokazi, da dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom povzroči pojav sivih las ali osivitev obstoječih las.

Za sive lase so krivi geni
Res je. Genetska dediščina določa povprečno starost, pri kateri se začnejo pri ljudeh pojavljati prvi sivi lasje. Poglejte starejše ljudi v svoji družini in približno boste vedeli, kdaj lahko pričakujete pojav prvih sivih las. Kar je zapisano v DNK, ni mogoče z ničimer spremeniti.

Začnejo siveti tudi dlake na telesu
Ni res. Vse dlake na telesu lahko posivijo, vključno s tistimi na nogah, prsih in v nosu ter tudi sramne dlake, trepalnice in obrvi. Toda dlake na drugih delih telesa sivijo z drugačnim tempom kot lasje, s čimer je mogoče pojasniti, zakaj imajo nekateri moški sive lase in denimo črno brado ali obratno.

Vir: V Nedeljo


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Novo zdravilo za plešavost
Britanski znanstveniki so po naključju odkrili novo potencialno zdravilo za plešavost.
ponedeljek, 24.9.2018
 
  10 živil za goste lase
Uravnotežena prehrana ni koristna le za lepo postavo in dobro počutje, temveč tudi za bujne lase.
sreda, 19.9.2018
 
  Staranje lahko upočasnimo
Estetska kirurgija je že tako napredovala, da lahko s pravočasnimi drobnimi posegi v resnici upočasnimo staranje.
sreda, 5.9.2018
 
 
 
 


 
Save Save