pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Staranje lahko upočasnimo
sreda, 5.9.2018
         

Mlajše, bolj gladko, bolj napeto - od neprestanega lova za mladostnim videzom smo že izčrpane. Še dobro, da se najnovejša modna zapoved glasi: "Take it easy."


Ste se tudi vi že naveličali v medijih videvati ves čas enake, popolne obraze brez gubic, ki so včasih videti kot maske? Sploh oglaševalska industrija nam hoče vsiliti idejo, da moramo imeti kožo brez gub, bleščeče se bele zobe in vsak dan do potankosti dodelana mejkap in frizuro. V nasprotju s tako miselnostjo se tudi po modnih brveh in filmski industriji širi prepričanje, da ni narobe pokazati kakšno gubo, pigmentni madež in siv las. "Sproščeno staranje" je geslo, ki dovoli na reklamne plakate, oglasne strani in televizijske zaslone tudi modelom nad 30. letom. Taki se že lahko pokažejo kot zrele osebnosti in so naročnikom oglasov prav zato bolj zanimivi kot prazni obrazi neizkušenih mladenk na začetku življenjske poti.

Ena od možnosti, kako "prevarati" naravo in objektiv fotoaparata, je glajenje gub. "Vbrizganje botulinskega toksina, bolj znanega kot botoks, v resnici deluje preventivno pred gubami. Gube, ki so v zreli mladosti še dinamične, torej vidne zgolj pri mimiki obraza, postanejo z leti statične, vidimo jih tudi takrat, ko obraz miruje. Take so denimo gube na čelu pri dvigu obrvi, tudi pri sproščenem obrazu. Botulinski toksin ob redni uporabi bistveno podaljša čas do nastanka statičnih gub," razlaga dr. Minja Gregorič.

Lahko prevaramo čas?

Seveda dosežki in možnosti kozmetične industrije in estetske kirurgije ne bodo kar nenadoma pozabljeni. Ženske bodo še zmeraj negovale svoj videz in vlagale veliko časa in denarja v svojo podobo. Pomembno pa se je zavedati, da so možnosti omejene in da ni treba pretiravati ali si delati skrbi, če naš videz odstopa od medijsko sugeriranih podob. Po drugi strani pa je estetska kirurgija že tako napredovala, da lahko s pravočasnimi drobnimi posegi v resnici upočasnimo staranje. Asist. dr. Minja Gregorič, dr. med., iz UKC Maribor je pojasnila, da se ji nekateri posegi zdijo koristni, če so opravljeni pravočasno in strokovno.

Obliko obraza, kakršno smo imeli v mladosti, lahko ohranimo s t.i. polnili, razlaga dr. Minja Gregorič: "Z njihovo uporabo ostajamo podobne sami sebi in s tem najbrž ni nič narobe, kajne? Seveda je z njimi mogoče tudi spreminjati obrazne poteze, na primer ustvariti bolj polne ustnice. Vendar je odločitev za to vedno prepuščena posameznici, lahko jo izbere ali pa ne." Obrazne poteze je mogoče ohraniti tudi z nitkami za lifting, ki jih kirurg namesti v podkožje.

Kdaj je pravi čas, je po njenem mnenju odločitev ženske, ki se odloča za poseg, vsekakor pa tega ne bi priporočala pred 30. letom starosti. Vsem posegom, ki jih bomo opisali v nadaljevanju, je skupno to, da so reverzibilni, kar pomeni, da njihov učinek sčasoma poneha in je obraz ponovno videti kot pred posegom. "Tako si lahko kadarkoli premislimo, da bomo še naprej 'varali čas'," pojasnjuje sogovornica. S tem so pa ti posegi seveda tudi veliko bolj varni kot invazivnejši liftingi in drugi kirurški posegi ter uporaba trajnih polnil.

Za osvežitev videza strokovnjakinja priporoča tudi kemični piling, pri katerem z nanašanjem raztopine kisline na obraz odstranjujejo odmrlo kožo. Kislina spodbudi koži lastne elemente, da se obnavljajo, nova koža pa je gladka, ima boljšo teksturo in lesk. Najbrž ni odveč pripomniti, da morate izvajanje kemičnega pilinga prepustiti usposobljenim strokovnjakom.

VIR: Lepa in zdrava


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Odkrili ključni element zadovoljstva
Študije zadovoljnih starostnikov kažejo, da so zadovoljni tudi in predvsem tisti, ki so znali uživati v malenkostih.
ponedeljek, 16.7.2018
 
  Zagorelost je poškodba
S porjavelostjo, ki jo sprožijo poškodovana jedra celic, se naša koža namreč brani pred UV-žarki.
ponedeljek, 6.8.2018
 
  Prodali čevlje cesarice Sissi za 21.250 evrov
V preteklosti prodali cesarjeve brke in ščipalnik za nohte.
četrtek, 28.6.2018
 
 
 
 


 
Save Save