30. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje
četrtek, 16.8.2018
 
 

Na Svetih Višarjah nad Kanalsko dolino v Italiji je v nedeljo, 5. avgusta 2018 potekalo Romanje treh Slovenij. Blizu tisoč udeležencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije se je že tridesetič povzpelo na goro k Materi Božji, da bi utrdili narodno zavest in pripadnost slovenstvu. Kvartet klarinetov se je odpeljal na goro z gondolo.

Pred začetkom programa je v prekrasnem ambientu Zahodnih Julijcev in čudovitem vremenu na ploščadi za cerkvijo Kvartet klarinetov zaigral slovensko in evropsko himno.

Ob 10.30 je bilo predavanje mladega pravnika in politologa prof. dr. Dejana Valentinčiča z naslovom »Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje«. Ob 12.00 je slovesno sveto mašo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval murskosoboški škof msgr.dr. Peter Štumpf. Tomčevo Slovensko mašo je izvajala vokalna skupina Cantate Domino. Med obhajilom je kvartet klarinetov zaigral Mozartov »Ave verum Corpus« in na zaključku maše »Marija, mati ljubljena« v priredbi Franca Korbarja. Zapela je cerkev v en glas…

Po maši se je na ploščadi za cerkvijo odvil kulturni program, ki sta ga z glasbo obogatila Vokalna skupina Cantate Domino in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Avtor: Milan Pavliha,
Fotografije: Gaja Ana Pavliha in Marko Lednik


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

http://www.seniorji.info/DRUSTVA_UPOKOJENCEV_30._Romanje_treh_Slovenij_na_Svete_Visarje_