Že 18. Zeljada v Zajčji Dobravi
sreda, 26.9.2018
 
 

Zajčja dobrava je še zlasti poznana po odličnih pridelovalcih povrtnin in zelja. Tradicionalni način pridelave zelja je temelj vsakoletne Zeljade.
Letos se je prireditev v organizaciji Turističnega društva Zajčja Dobrava, že osemnajstič po vrsti, začela v nedeljo, 23. 9. 2018, ob 12. uri, s konjeniško vprego in defilejem Godbe ljubljanskih veteranov, ki je že tradicionalno prisotna in »udomačena« na tej prireditvi.

Malo je sicer rosilo, potem pa se je nebo umirilo in usmililo prireditve, ki so jo polepšale tudi folklorna skupina TD Dolsko, turistična društva z območja ljubljanske občine in drugih ter mojstri umetne in ljudske obrti.

Godba ljubljanskih veteranov je uvodoma s polurnim koncertom zimzelenih melodij slovenskih skladateljev pod taktirko Viktorja Kresnika privabila k poslušanju številne obiskovalce prireditve na jasi. Na željo folkloristov so zaigrali še Avsenikovo Slovenija, odkod lepote tvoje, plesalke in plesalci folklorne skupine pa so zaplesali.

Namen Zeljade je obuditev starih receptov za pripravo jedi iz kislega zelja, skupaj s pokušino zelja in iz zelja pripravljenih jedi. Tudi tokrat so bili prikazani načini obdelave zemljišča za sejanje zelja skozi zgodovino.

Obiskovalci so lahko pokusili najboljše jedi iz kislega zelja ali jih kupili za domov.

Zeljade se je udeležil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Avtor: Milan Pavliha

Fotografije: Anton Zupanc


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

http://www.seniorji.info/DRUSTVA_UPOKOJENCEV_Ze_18._Zeljada_v_Zajcji_Dobravi_