Kozmetika: Pazite, kaj uporabljate?
petek, 28.9.2018
 
 

Številne sestavine kozmetičnih izdelkov so našemu telesu škodljive, zato se je bolje odločiti za naravno kozmetiko.


V večini negovalnih kozmetičnih sredstev skriva določena količina sintetičnih snovi, ki so našemu telesu škodljive. O tem lahko veliko preberemo v knjigi Naravna lepota, ki je izšla pri Mladinski knjigi. V njej avtorice Susan Curtis, homeopatinja in naturopatinja, Fran Johnson, kozmetičarka, in novinarka Pat Thomas razkrivajo številne sporne sestavine kozmetičnih preparatov in svetujejo, s katerimi zdravju in naravi prijaznimi sestavinami jih je mogoče zamenjati.

Avtorice svetujejo, naj si uporabniki zapomnimo, katere snovi so dokazano škodljive, kako učinkujejo in kaj je naravni nadomestek zanje. Našteli bomo nekaj najpogostejših.

Parabeni
so konzervansi, ki podaljšajo uporabnost šamponom, gelom za prhanje, ličilom, losjonom za telo, pilingom in tonikom za obraz. Povzročijo lahko alergijske reakcije in kožni izpuščaj. Koža jih zlahka absorbira, raziskave pa kažejo, da posnemajo estrogen, saj so jih našli v vzorcih tumorjev na dojki.

Nadomestki
Vitamina E (alfa-tokoferol) in C (askorbinska kislina), citronska kislina, propolis in rožmarin.

Tekoči parafin, petrolatum in siloksani
Parafin je mineralno olje, ki omogoča lažje nanašanje izdelka, na koži pa naredi zaščitni sloj, ki preprečuje izgubo vlage. Petrolatum ali naftni žele kožo mehča, siloksani pa jo naredijo za nekaj časa bolj gladko. Prva dva lahko motita naravni vlažilni mehanizem telesa, kar sčasoma povzroči izsušenost in razpokanost kože. Nekateri siloksani pa so lahko hormonski motilci, kar pomeni, da lahko povzročajo raka in motnje plodnosti.

Nadomestki
Kokosovo olje, olje mareličnih jedrc, mandljevo olje. Rastlinska olja in masla, kot so jojobino in avokadovo olje, olje šipkovih semen in karitejevo maslo.

Propilen glikol, polietilen glikol (PEG) in polipropilen glikol (PPG)
Sintetični naftni derivati zagotavljajo, da izdelki ohranijo vlago in omogočajo globlje prodiranje drugih snovi v kožo. Študije jih povezujejo z alergijskimi reakcijami, koprivnico in dermatitisom.

Nadomestki
Rastlinski glicerin, lecitin in pantenol (provitamin B5).

Sintetična barvila
Večini toaletnih in kozmetičnih izdelkov dodajo barvo, ki prav nič ne prispeva k učinkovitosti izdelkov, kot so šamponi in sredstva za čiščenje kože, zob in las.

Nadomestki
Barvila na mineralni osnovi ali druga naravno pridobljena barvila.

Parfum
Približno 95 odstotkov dišav, ki se uporabljajo v toaletnih izdelkih in kozmetiki, ima za osnovo naftne derivate iz več deset ločenih sestavin. Parfumi so nevrotoksični in lahko povzročajo glavobole, nihanje razpoloženja, depresijo, omotico in draženje kože. Zelo pogosto sprožajo tudi astmatične napade.

Nadomestki
Eterična olja ali zeliščni in cvetlični izvlečki.

Triklosan
Protibakterijska snov se zlahka vpije v kožo in jo pogosto najdemo v izdelkih proti znojenju, sredstvih za čiščenje obraza ali razkuževanje rok in zobnih kremah. Raziskave kažejo, da je hormonski motilec. Povezujejo ga tudi s povzročanjem odpornosti proti antibiotikom širokega spektra.

Nadomestki
Eterično olje čajevca oziroma čajne mirte in timijana, izvleček grenivkinih pešk in grenke pomaranče.

Benzoil peroksid
Grobo protibakterijsko sredstvo se uporablja predvsem v izdelkih za nego mastne kože in odpravljanje aken. Lahko izsuši kožo in povzroča pordelost, srbež in otekanje. Pri občutljivih ljudeh lahko povzroča mehurje.

Nadomestki
Eterično olje čajevca oziroma čajne mirte, limonske trave in grenivke, sladkorne spojine.

Kadar je mogoče, se poskusite tem sestavinam odreči in izberite kozmetiko, ki vsebuje le naravne maščobe, eterična olja in rastlinske izvlečke. Na tržišču je kar nekaj znamk, ki zagotavljajo, da so njihovi izdelki popolnoma ali vsaj večinoma naravni. Presoditi mora vsak kupec sam, eden od kazalcev naravnosti je na primer rok uporabnosti, ki pri naravni kozmetiki ne sme biti daljši od treh mesecev. V knjigi Naravna lepota pa je tudi vrsta receptov in nasvetov, kako si lahko negovalne izdelke pripravimo sami.

VIR: Lepa in zdrava


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

http://www.seniorji.info/PRAKTICNI_NASVETI_Kozmetika__Pazite,_kaj_daste_nase_