Inteligentni obliž za lajšanje sladkorne bolezni
ponedeljek, 1.10.2018
 
 
Inteligentni obliž, ki bo spremljal in nadziral raven sladkorja v krvi, bo lahko bolnikom s sladkorno boleznijo v prihodnosti precej olajšal življenje.


Vsakodnevno jemanje tablet, pogoste meritve sladkorja v krvi in injekcije inzulina. Takšno je življenje za približno 257 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Njihovo življenje bo že v bližnji prihodnosti morda veliko lažje.

Namesto tega si bodo morali le enkrat na teden menjati obliž na nadlaketi. V obližu so mikroskopske iglice, ki merijo raven  sladkorja v krvi. Če je raven previsoka, začnejo iglice izločati hormon eksendin-4, ki stimulira izločanje inzulina v trebušni slinavki. Inzulin poskrbi za to, da se sladkor v krvi razgradi in ga celice porabijo kot vir energije. Ko se raven sladkorja v krvi spet manjša, obliž preneha izločati hormone. Obliž izkorišča dejstvo, da lahko trebušna slinavka številnih bolnikov s sladkorno boleznijo še zmeraj izloča nekaj inzulina, čeprav je količina premajhna. Obliž je nekaj posebnega prav zaradi sposobnosti regulacije izločanja hormona. Mehanizem so ustvarili tako, da so iglice napolnili z bakrovim fosfatom, ki lahko reagira s krvnim sladkorjem.Ko se raven krvnega sladkorja dvigne, se pHvrednost krvi zniža. Iglice vsebujejo hormon eksendin 4, vezan na kalcijev fosfat. Ko se pHvrednost krvi zniža, kalcijev fosfat hormon izpusti v kri.  Ko se raven krvnega sladkorja vrne na normalno vrednost, se pH-vrednost krvi spet dvigne, obliž pa ustavi izločanje hormona. Znanstveniki z ameriškega Narodnega inštituta za biomedicinsko slikanje in bioinženiring so obliž preizkusili pri miših, pri katerih je en teden uspešno reguliral raven sladkorja v krvi.

VIR: Science Illustrated


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

http://www.seniorji.info/ZANIMIVOSTI_Inteligentni_obliz_za_lajsanje_sladkorne_bolezni