Novo zdravilo za plešavost
ponedeljek, 24.9.2018
 
 

Okrepljena rast las je bila namreč le stranski učinek zdravila ciklosporina A, ki ga uporabljajo za zdravljenje avtoimunih bolezni, poroča BBC.


Zdravilo namreč zavira protein SFRP1, ki omejuje signalno pot WNT, ta pa je pomembna za rast številnih tkiv, vključno z lasmi.

Vodja projekta na manchestrski univerzi Nathan Hawkshaw ocenjuje, da lahko pri plešastih ljudeh pride do prave spremembe. Je pa dodal, da je treba zadevo še klinično preizkusiti, kar bo pokazalo, ali je to metodo mogoče učinkovito in varno uporabiti pri ljudeh. Za zdaj so zdravilo preizkusili v laboratoriju na lasnih mešičkih več kot 40 moških s presajenimi lasmi.

Britansko združenje dermatologov je za BBC ocenilo, da gre za zanimivo študijo. "Izguba las je vsakdanja motnja, ki pa lahko povzroči znatno škodo čustvenemu zdravju, vključno z izgubo samozavesti in samopodobe," so sporočili dermatologi. Pri tem pa še dodajajo, da za zdaj ni univerzalnega načina za zdravljenje plešavosti. Prav zaradi tega je za paciente spodbujajoča novica, da bi jo lahko zdravili še na druge nove načine, dodajajo.

Za zdaj sta za zdravljenje plešavosti na voljo le dve zdravili: minoksidil, namenjen moškim in ženskam, ter finasterid, ki je na voljo le moškim. Obe zdravili imata tudi stranske učinke in zdravljenje z njima ni vedno zelo uspešno, zato se pacienti še vedno zatekajo k presaditvi las.

Vir: Večer


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

http://www.seniorji.info/ZANIMIVOSTI_Novo_zdravilo_za_plesavost_