Prostovoljni projekt za pomoč seniorjem
torek, 4.9.2018
 
 

Projekt Prostofer z medsebojnimi stiki ponuja tudi »naravno zdravilo« proti osamljenosti starejših. Poleg dragocene mobilnosti starejšim občanom pomaga pri opravkih.

Ne zgolj vožnja od ene do druge točke, tudi ne zgolj pomoč pri opravkih, pač pa precej več kot to je prostoferstvo, projekt ljubljanske Zlate mreže, ki že več kot pet let starejšim občanom ponuja prostoferje, prostovoljne šoferje. Čeprav je projekt, tedaj še pod mrežo Matija, nastal prav iz potreb starejših po mobilnosti, je hitro prerasel te okvirje. Za pomoč, tudi za svojevrstno druženje gre, in tako se prostoferji s svojimi uporabniki ne odpravijo več le do zdravnika, v lekarno ali na pokopališče, pač pa tudi na izlet.Predvsem starejšim, takšnim, ki iz kakršnegakoli razloga nimajo avtomobila ali ne vozijo, je prostoferstvo ponudilo mobilnost in socialni moment, ki jim danes lajša vsakdan. Ne gre toliko za medgeneracijsko druženje, saj so tako prostoferji kot njihovi uporabniki najpogosteje - upokojenci; prvi predvsem zato, ker imajo v primerjavi z mladimi več časa za pomoč drugim. Projekt sicer pesti kronično pomanjkanje prostoferjev, saj vsaka medijska objava predvsem poveča število klicev uporabnikov (ti lahko prevoze naročijo na brezplačni telefonski številki 080 10 10), bistveno manj pa število prostoferjev.»Po prometni nesreči sem imela dolgo težave s kolenom. Pogosto sem hodila na preglede in fizioterapijo. Kadar nisem imela drugega prevoza, so mi priskočili na pomoč prostoferji,« je dejala Marija, potnica prostoferjev. »Že dolgo časa sem sama in zaradi zdravstvenih težav težko nosim vrečke iz trgovine. Težko je, če si odvisen od drugih, vendar sem zadovoljna, da obstaja takšna pomoč,« je za prostoferstvo dejala Ivana. Tudi sicer med potniki prostoferjev prevladujejo uporabnice, na drugi strani pa je v vrstah prostoferjev več kot dve tretjini moških. Tudi ni več samoumevno, da so potniki, ko gre za prevoze prostoferjev, vselej v avtomobilu, saj predvsem za gibalno ovirane prostoferji gredo tudi že sami po opravkih. Mariborski prostofer Boris Prejac, tudi naj prostofer leta 2016, tako recimo pogosto upokojenki, eni od uporabnic storitev Prostoferja, na dom pripelje zdravila ali medicinske pripomočke, ki jih gre iskat sam.

Želje tudi za daljše poti
»Najpogosteje potrebujejo prevoz k zdravniku, na razne specialistične preglede, v lekarno po zdravila, tudi na pokopališče, v trgovino ...« razlaga Prejac in doda, da starejšim pogosto pomeni veliko že prostoferjeva družba. Kakšna četrtina uporabnikov od vseh, ki so se od leta 2013, ko je začel delati kot prostofer, peljali z njim, je rednih, še pravi.
Tudi k frizerju je treba odpeljati uporabnike, na fizioterapijo, k maši ... »Posamezniki želijo tudi prevoze na daljše relacije, recimo v Ljubljano, Celje, Rogaško Slatino, Mursko Soboto ..., a v teh primerih se dogovorimo o delitvi stroškov,« pravi Boris Prejac. Je imel pa tudi rednega uporabnika, Franca, več kot 90 let starega gospoda, ki je zdaj žal pokojen, a skupaj sta si v času prostoferskega druženja privoščila tudi izlete; bila sta v Varaždinu, Kumrovcu, na Hrvaško sta se večkrat odpravila na kosilo na turistične kmetije, vrhunec druženja je bil tridnevni izlet v Budimpešto.

VIR: Zlata jesen


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

http://www.seniorji.info/ZANIMIVOSTI_Prostovoljni_projekt_za_pomoc_seniorjem