Sreča ne pozna let
torek, 7.8.2018
 
 
Angela Fujs in Milan Cof sta se spoznala v domu za starejše in drug v drugem prepoznala sorodno dušo.


Da lahko ljubezen vznikne tudi v zrelih letih, potrjujeta Mariborčana Angela Fujs in Milan Cof. Vitalna 80-letna gospa in šarmantni 87-letni gospod sta se spoznala v domu za starejše in drug v drugem prepoznala sorodno dušo. Oba sta bila že zelo dolgo vdovca. »Sčasoma se človek sprijazni z izgubo in lahko stke nov odnos,« razlagata in pravita, da ju druži veliko stvari, no, še celo rojstni dan praznujeta na isti dan: oba sta rojena 3. aprila. Kakšno lepo naključje, pomislim.

V Dom Danice Vogrinec, enota Tabor, sta se oba preselila zaradi bolezni - Angela živi v domu že deseto leto, Milan pet let. Kar hitro je medsebojna prijaznost in naklonjenost prerasla v iskreno prijateljstvo in ljubezen. Par sta že peto leto. Njuno druženje se je pričelo kmalu po Milanovi preselitvi v dom. »Slučajno je naneslo, da sva postala soseda, najini sobi sta druga poleg druge, kot rečemo 'vrata do vrata',« pravita. Obema se je izpolnila želja po enoposteljni sobi in še zdaj živita vsak v svoji sobi: »Tako nama najbolj ustreza.«

Milan je na začetku potreboval bergle in Angela, po naravi takšna, da vsakomur rada priskoči na pomoč, mu je v jedilnici pomagala kaj prinesti, odnesti. »Povabila me je tudi v domsko knjižnico, ki jo vodi, in mi je knjige tudi prinašala. No, med drugim mi je prinesla v branje eno od svojih knjig - in prav zaradi te sva se začela bolj družiti,« se spominja Milan. Angela namreč piše pesmi in prozo, izdala je že pet proznih del in dve pesniški zbirki. »Ko je bral mojo knjigo - vse pišem na avtobiografski osnovi - je nekatere osebe, dogodke prepoznal, me vprašal, ali gre za tega, onega - n tako sva se začela pogovarjati, se vse bolj pogosto družiti,« ga dopolni Angela. Da ima tudi sama, tako kot njen brat Tone Kuntner, literarno žilico, je Angela odkrila v zrelih letih, ko se je na hčerkin predlog vključila v literarno delavnico. »To je bilo leta 2000 in že v prvem letu ustvarjanja sem izdala prvo knjigo in dobila pohvalo javnega sklada RS za kulturo, kar mi je bila velika motivacija. Za zadnje pesmi, haiku poezijo, pa sem dobila leta 2016 državno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti,« je upravičeno ponosna. Tudi Milanu je napisala nekaj pesmi.


»Knjige so moja velika ljubezen že od otroštva,« pravi Angela. »Vedno sem si tudi želela v šole, a za to nisem imela možnosti. Že s petnajstimi leti sem morala v službo, začela sem kot čistilka, nato sem se izučila za slikopleskarko in v tem poklicu delala deset let. V pokoj pa sem odšla iz računovodstva.« Milan je vso delovno dobo delal kot mesar. Oba sta upokojena že več kot 30 let. Je bil tudi Milan 'od vedno' ljubitelj knjig? »Ne, knjige sem začel pogosteje jemati v roke šele v zrelih letih. Največkrat mi Angela svetuje, kaj naj berem.«

Kakšna je ljubezen v zrelih letih?
»Za mene je to iskreno prijateljstvo. Srečna sem, da lahko Milanu zaupam svoje misli, najgloblja čustva in tudi vse, kar me teži. Popolnoma mu zaupam in mu lahko vse povem, ker vem, da vse, kar govoriva, ostane med nama. Zvečer si zaželiva mirno noč, preden zaspiva vsak v svoji sobici, zjutraj si skupaj skuhava kavico in ob kavi in zajtrku se veseliva novega dne, ki je pred nama. Rada si iskreno pomagava, rada hodiva na sprehode, tudi na izlete, ki jih organizira dom,« pravi Angela.

Pišem pesem zate (Angela Fujs)
Podaril si mi blag nasmeh
tvoje otožne modre oči so se pritihotapile v moje srce
kakor plašen nedolžen otrok.
Objele so me tvoje mehke dlani
naročje milovanja in nežnosti.
Ali čutiš tudi ti tako?
Jutro kliče nov dan. Odhajaš bolan,
kakor tiha reka med ljudi v belem
bele stene, ki iz dneva v dan
rešujejo življenja. Vzdrži!
Vrnil si se. Zopet se srečujeva,
se smejeva. Oba že utrujena,
leta odštevava, vendar SVA srečna.
(Prva Pesem, ki jo je Angela Fujs napisala za Milana. Nastala je julija 2013, ko je moral Milan na operacijo.)

Še vedno sta zelo aktivna
Angela vodi knjižnico in piše - še vedno rada in veliko piše, a v zadnjem času nekoliko manj, ker ima bolečine v vratu, Milan rad klepeta in se sprehaja - no, zdaj so sprehodi krajši, ker ga bolijo noge. Pozimi včasih tudi kartata. Kako pa so drugi, njuni družini in okolica, sprejeli njuno ljubezen? »V domu je bilo pri kakšni gospe na začetku čutiti kar malce ljubosumja. Ker takih moških, kot je Milan, ni veliko: tako umirjenih, prijaznih, ne pije in ne kadi ... Včasih smo rekli: 'Takega lahko iščeš pri belem dnevu',« se nasmeji Angela. Njuni domači so njuno ljubezen sprejeli, v Angelini družini sploh povsem brez pomislekov, saj imajo že od prej takšno izkušnjo: že Angelin oče je bil vdovec in si je čez čas našel prijateljico. »Takrat sem bila tega vesela, ker sem mnenja, da imajo mladi svoje pogovore, starejši pa imamo spet svoje pogovore - in če imaš človeka, s katerim se lahko res iskreno pomeniš, je to veliko vredno. Pa tudi lepše živiš, če si nekomu potreben. Otroci imajo svoja življenja, službe, nimajo veliko časa in mislim, da je tudi njim lažje, če vedo, da se imamo mi tudi lepo, dobro,« pravi Angela.

VIR: Zlata jesen

http://www.seniorji.info/ZANIMIVOSTI_Sreca_ne_pozna_let